Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Informații utile despre construcția și întreținerea unui garaj personal

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

O casă nu este completă fără un garaj, fie că este folosit pentru adăpostirea mașinii, fie că este folosit pe post de magazie pentru scule. În articolul ce urmează, vă vom prezenta ce presupune construirea unui garaj, între ce tipuri de garaje puteți opta și ce sugestii vă oferim.

Share pe Facebook Inapoi sus

Cât de mare trebuie să fie garajul

La stabilirea dimensiunilor garajului, este foarte important numărul de mașini pe care doriți să îl adăpostiți în acesta. În general, dimensiunile minime pentru un garaj pleacă de la 3m lățime și 5m lungime. Dimensiunile optime sunt de 3.5m lățime și 6m lungime. Înălțimea minimă a garajului este de 2.1m, cea optimă fiind de 2.5m.

În general, pe lângă depozitarea mașinii, în garaj trebuie alocat spațiu și pentru alte obiecte: scule, biciclete, unelte pentru grădinărit etc. Ținând seama de acești factori, puteți alege dimensiunile potrivite situației dumneavoastră.

Garaj din lemn
Garaj simplu din lemn

Ce tipuri de garaje există

Dintre tipurile de garaje, se disting două categorii principale: garajele subterane și garajele supraterane.

Garajele subterane

Încă de la început, trebuie subliniat faptul că garajul subteran este mai costisitor decât cel suprateran. Acest lucru se datorează faptului că fundația casei cu garaj subteran este una specială, spre deosebire de cea a casei cu garaj suprateran, motiv pentru care sunt necesare utilaje de săpare speciale, ceea ce ridică costul fundației și, implicit, al casei. Un garaj subteran pentru un singur automobil poate ridica prețul casei cu până la 10%.

Garajul se realizează din beton armat, având o grosime suficient de mare astfel încât să nu cedeze sub acțiunea încărcărilor, iar hidroizolarea acestuia se face cu ajutorul unei membrane bituminoase, peste care se aplică ulterior un strat de polistiren expandat. Este indicată și construirea unui zid de cărămidă, care să constituie pereții propriu-ziși ai garajului.

Garaj subteran
Garaj subteran

Garajele supraterane

Garajul suprateran poate fi încorporat în casă sau se poate construi separat. În cazul în care alegeți prima variantă, construirea garajului se va face odată cu ridicarea casei. Dacă optați pentru un garaj separat de casă, acesta se realizează ca o casă, desigur, într-o variantă mai simplă.

Se face întâi fundația, care trebuie să aibă o adâncime medie de 50 cm, după care se ridică zidurile. Se toarnă apoi placa de beton, care poate fi hidroizolată sau lăsată așa, în funcție de preferințe. În final se realizează un acoperiș simplu. Costul unui astfel de garaj este de aproximativ 100 euro/ m.p.

Garaj suprateran
Garaj suprateran

Sugestii referitoare la garaj

Un aspect important și deloc de neglijat este alegerea ușilor garajului. Trebuie să fie ținută seama de elementele din jur, astfel încât să poată fi posibilă deschiderea ușilor. Acestea pot fi: normale, basculante, culisante, acționate manual sau electric, cu telecomandă, etc. Dimensiunile optime pentru ușile de garaj sunt de 2 x 2 m.

Garajul mai poate fi folosit pentru montarea mașinii de spălat, dar și pentru uscarea rufelor, în cazul în care, din diverse motive, acest lucru nu se poate realiza în camera tehnică. De asemenea, garajul se amplasează cât mai departe de dormitor, astfel încât să nu fie diminuat confortul de care trebuie să se bucure membrii familiei.

Drumul de acces până la garaj se recomandă să fie pavat cu pietre sau cu elemente din beton. Dacă terenul pe care construiți nu are o suprafață mare, este recomandat să renunțați la garaj. Dacă locuiți într-o zonă în care există locuri de parcare și supraveghere video, de asemenea, puteți renunța la garaj.

Usa garaj pictata
Ușă de garaj pictată

Magazie pentru scule

Dacă suprafața terenului nu este una foarte generoasă și nu vă permiteți realizarea unui garaj supradimensionat, sau alegeți chiar să renunțați la garajul pentru mașină, trebuie să aveți în vedere, totuși, construirea unui mic spațiu de depozitare a sculelor. Soluția ideală în această situație este magazia de grădină sau magazia de scule, care poate avea, pe lângă rolul funcțional, și unul estetic.

De unde putem achiziționa o magazie de scule?

Magaziile de scule sunt în general din lemn și se pot achiziționa fie la dimensiuni standard, fie la comandă, în funcție de dimensiunile pe care le doriți. Suprafața medie a unei căsuțe de grădină este de aproximativ 9 m.p. Poate fi cu o singură ușă sau cu uși duble. Cea din urmă este de indicată în cazul depozitării utilajelor de grădinărit de dimensiuni mari: mașina de tuns iarba, moto sapă, etc.

După achiziționare, lemnul trebuie tratat cu soluții ignifuge, anti pesticide și anticarii, dacă acest lucru nu a fost realizat de producător. Aceste operațiuni se repetă la 2-3 ani pentru întreținere. Magaziile de scule se pot achiziționa din magazine de bricolaj sau pot fi comandate la atelierele de tâmplărie. Costul unei magazii de dimensiuni medii este în jur de 2000 lei.

Magazie de scule
Magazie de scule

Cum se construiește o magazie de scule?

Cu puțină îndemânare vă puteți construi singur propria magazie de grădină, reducând astfel costurile considerabil. Etapele de construire sunt următoarele:

  • Realizarea unui mic plan al magaziei, stabilind dimensiunile: lungime, lățime, înălțime;
  • Pregătirea fundației și a terenului cu ajutorul bârnelor din lemn;
  • Construirea podelei magaziei de scule;
  • Montarea pereților magaziei de scule și acoperirea lor cu plăci OSB;
  • Montarea grinzilor de acoperiș și aplicarea plăcilor OSB peste acestea;
  • Realizarea unei șarpante simple pentru acoperiș;
  • Aplicarea învelitorii acoperișului;
  • Construirea și montarea unei uși din scânduri și plăci OSB;
  • Realizarea finisajelor.

Ustensilele necesare pentru realizarea unei astfel de magazii sunt: fierăstrău circular, pistol pneumatic pentru cuie, șurubelniță electrică, ciocan, ruletă, triunghi de tâmplărie pentru măsurat. În ceea ce privește materialele, este nevoie de: holșuruburi, cuie de diferite dimensiuni, bârne pentru fundație, grinzi, scânduri, plăci OSB, șindrilă bituminoasă, pensule, vopsele, balamale, zăvor.

Concluzii referitoare la construirea unui garaj

Dacă aveți mașină și nu există parcare supravegheată video și păzită, atunci existența unui garaj trebuie să fie bifată, când este vorba de construirea unei case. Alegerea modului de construcție a garajului depinde de mai multe criterii, cum ar fi mărimea spațiului disponibil, cât și bugetul de care dispuneți. Dacă nu există spațiu suficient, se poate lua în considerare realizarea unei magazii pentru scule.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.