Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Modele, idei și prețuri de garduri și porți

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Elementele de exterior ale casei ocupă un loc important în estetica locuinței, cele mai vizibile fiind gardul și porțile. De aceea, după ce ați stabilit cum va arăta casa în ansamblu, ce design veți folosi pentru decorare și alte detalii, trebuie să vă îndreptați atenția și către exteriorul casei și împrejmuirea acesteia.

Cel mai important element de exterior este gardul, acesta fiind primul pe care îl observați. Acest articol vizează tocmai tipurile de garduri și porți pe care le puteți alege pentru a vă împrejmui terenul casei.

Share pe Facebook Inapoi sus

Tipuri de garduri

Dintre tipurile de garduri cel mai frecvent utilizate, ne vom opri asupra a trei dintre ele: gardurile din lemn, gardurile din metal și gardurile din beton.

Gardurile din lemn

Lemnul este, încă din cele mai vechi timpuri, unul dintre materialele ce a legat o strânsă prietenie cu omul. Cu siguranță, ați văzut la bunicii dumneavoastră, sau măcar la vecinii acestora, garduri din lemn, văruite în diverse culori, de la alb, verde, albastru până la negru, sau lăsate în nuanța naturală a lemnului.

Așadar, dacă vă doriți o casă cu aspect rustic, care să vă facă trecerea de la agitația cotidiană la liniștea din copilăria petrecută în casa bunicilor, pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră ați trăit-o, iar cei mai puțin privilegiați cel puțin ați râvnit-o, gardul din lemn este alegerea ideală.

Calitatea lemnului din care se realizează gardurile este una superioară. Se optează în general pentru garduri din conifere (brad, molid), dar nu este o regulă. Pentru un aspect deosebit, gardurile de finisează cu lac cerat. Pe lângă aspectul rustic, aceste garduri sunt și rezistente, întrucât se montează adesea pe fundații din beton.

Gard din lemn
Gard din lemn

În ceea ce privește prețul, acestea se încadrează în categoria de garduri ieftine. Orientativ, pentru un metru pătrat de gard din lemn veți plăti în jur de 50 lei.

Gardurile din beton

Dacă sunteți adeptul modernității, iar gardul din lemn nu se încadrează în preferințele dumneavoastră, aveți și alte alternative. Una dintre ele, adesea utilizată, este gardul din beton. Principala caracteristică a acestuia este rezistența în timp, care se datorează proprietăților mecanice deosebite ale betonului. În același timp, pe lângă durabilitate și rezistență, aspectul estetic este un alt atu al gardului din beton. Designul elegant și impozant va pune în valoare întregul ansamblu rezidențial.

Gardurile din beton se realizează, în general, din panouri prefabricate, caracterizate de faptul că se montează rapid, printr-o asamblare ușoară. De asemenea, subliniem faptul că aceste panouri pot fi personalizate după bunul plac. Din seria de avantaje ale gardurilor din beton mai amintim faptul că nu necesită o întreținere specială în timp, dar și garanția oferită de producători, de obicei de 20 de ani.

În ceea ce privește prețul, pentru un panou cu dimensiunile standard 1830 x 300 x 500 mm veți plăti aproximativ 35 lei, în timp ce pentru un panou de 2000 x 500 x 50 mm veți scoate din buzunar aproximativ 50 lei.

Gard din beton
Gard din beton

Gardurile metalice

Dacă nu sunteți adeptul rusticului, dar nici al sobrietății gardului din beton, aveți la dispoziție o altă variantă: gardul metalic. Folosind acest tip de gard, păstrați o comunicare deschisă cu mediul de dincolo de proprietatea dumneavoastră. În plus, casa dumneavoastră va putea fi admirată de fiecare trecător, nu doar de cei care vă trec pragul.

Așadar, dacă nu vă doriți o intimitate exacerbată sau o izolare cât mai accentuată, gardul metalic este soluția potrivită. De asemenea, gardurile din fier forjat au o eleganță aparte, dată de ornamentele utilizate, dar au și o funcționalitate pe măsură.

Din punct de vedere al costurilor, pentru un panou din fier forjat veți achita, în medie, 80 lei.

Gard din fier forjat
Gard din fier forjat

Garduri speciale

Dacă, totuși, niciuna dintre aceste variante nu vă mulțumește și vă doriți „altceva” care să vă definească mai bine personalitatea, vă puteți crea gardul după bunul plac. Aveți nevoie de puțină imaginație, o căutare pe internet și/sau sfatul unor designeri:

  • Gard sub forma unor acvarii de pești
  • Gard din sticlă
  • Gard din creioane colorate supradimensionate
  • Gard din piatră naturală
  • Gard din obloane vechi
  • Gard colorat din stinghii
Gard de sticla
Gard din sticlă

Tipuri de porți

Un alt element important asupra căruia vom stărui în cele ce urmează este poarta. Alegerea ei este în strânsă dependență cu alegerea tipului de gard pentru împrejmuire.

Porțile din lemn

Dacă alegeți să optați pentru decorul rustic conferit de un gard din lemn, cea mai bună alegere, în ceea ce privește poarta, este poarta din lemn. Aceasta este executată, de obicei, pe o structură metalică. În ceea ce privește modelele, vă stă la dispoziție o gamă variată din care puteți alege. Pentru realizarea unor porți din lemn deosebite puteți apela la ajutorul meșterilor populari din Maramureș, renumiți pentru meșteșugul sculptatului manual în lemn.

Prețul unei porți din lemn poate ajunge de la câteva sute de lei, la câteva mii de lei.

Poarta din lemn
Poarta din lemn

Porțile din fier forjat

Porțile din fier forjat sunt întâlnite în mod frecvent. Acestea prezintă avantajul că sunt potrivite atât pentru gardurile din fier forjat, cât și pentru cele realizate din panouri prefabricate din beton.

Gama de modele care vă stă la dispoziție este una largă, astfel încât veți putea alege o poartă potrivită pentru gardul, curtea, dar și casa dumneavoastră. Se pot realiza din țevi amprentate sau din profile din fier brut amprentate, răsucite sau canelate. Dezavantajul porților și al gardurilor metalice este reprezentat de faptul că pot fi atacate de coroziune. În acest sens, se iau măsuri prin aplicarea de vopsele anti-corozive.

Porti fier forjat
Porți fier forjat

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.