Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Idei de amenajare dormitoare și băi

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Zona de noapte a casei dumneavoastră este cea care conține dormitoarele și băile. În articolul ce urmează, vă vom prezenta cum puteți să configurați și să alegeți design-ul interior al zonei de noapte, în funcție de necesități sau de numărul de persoane care locuiesc în casă.

Share pe Facebook Inapoi sus

Amenajarea Dormitoarelor

Dormitoarele sunt nucleul zonei de noapte, în jurul lor se amplasează toate celelalte camere precum băile sau dressing-ul. De aceea configurația dormitoarelor este deosebit de importantă.

Dormitoarele principale

Mărimea dormitorului matrimonial variază, în funcție de preferințele clientului. Dat fiind faptul că acesta va fi locul în care veți petrece puțin timp activ, fiind folosit cu precădere pentru odihnă, nu recomandăm ca mărimea dormitorului matrimonial să fie una mare, din considerente economice: astfel veți putea economisi bani în ceea ce privește încălzirea casei pe perioada rece a anului.

Orientativ, pentru dormitoarele principale propunem o mărime de cel mult 5/5m, pentru cei care își doresc, totuși, un spațiu larg, inclusiv în zona de noapte.

Mărimea dormitorului depinde foarte mult și de mobilierul pentru care optați. Dacă optați pentru un mobilier ce conține pat matrimonial, două noptiere și un dulap, atunci spațiul de care aveți nevoie este unul mai mare, pentru a evita crearea unei senzații de aglomerare.

Dormitoare principale
Dormitor principal

Dormitoarele secundare

În ceea ce privește dormitoarele secundare, acestea vor fi mai mici decât cel principal. Propunem, orientativ, o mărime de 3/4 m. Considerăm că 12 mp sunt suficienți, atât pentru o persoană, cât și pentru două

Din nou, alegerea mobilierului este un factor important în buna chivernisire a spațiului. Dacă aveți copii, puteți opta, spre exemplu, pentru un pat supraetajat, economisind, astfel, spațiu. Pe lângă acesta, puteți adăuga un dulap și o comodă sau o noptieră, după preferințe.

Un astfel de dormitor poate fi pus în valoare cu ajutorul decorațiunilor. Puteți realiza acest lucru singuri, sau apelând la ajutorul unui designer de interior, care vă va oferi numeroase idei de decorare a dormitorului.

Dormitoare secundare
Dormitor pentru oaspeți

Dressing

Conform DEX-ului, dressing-ul este o încăpere destinată păstrării obiectelor de îmbrăcăminte. Cei mai mulți dintre dumneavoastră l-au văzut pentru prima dată în filmele americane, sau în paginile revistelor de design interior. Însă, acum puteți avea unul chiar în propria casă.

Moft sau necesitate, dressing-ul a devenit de nelipsit din proiectele caselor. Spațiul alocat dressing-ului poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de disponibilități. Se poate opta pentru o încăpere pătrată, având dulapuri tip dressing pe mai mulți pereți, sau pentru o încăpere cu o lungime mai mare și îngustă, dulapul din dressing regăsindu-se pe întreaga lungime a peretelui. Aceste detalii se stabilesc împreună cu arhitectul.

Amenajare dressing
Dressing

Avantaje folosire dressing

Avantajele folosirii unui dressing sunt multiple:

  • Înlocuirea șifonierelor masive din dormitoare- Dacă niciodată nu ați fost adeptul acestei piese de mobilier, dressing-ul vă oferă șansa să scăpați de el.
  • Crearea de noi spații – Prin renunțarea la șifoniere, se creează spații libere în dormitoare, pe care le puteți utiliza după bunul plac.
  • Aspect estetic deosebit- Aspectul estetic deosebit este deopotrivă pentru dressing, dar și pentru dormitor care devine mai luminos, în lipsa șifonierelor.
  • Ordine- Dacă în vechiul șifonier nu vă găsiți niciodată hainele, tot timpul se creează haos, iar hainele înghesuite împiedică închiderea ușilor, e timpul pentru puțină ordine și aerisire, oferite din plin de un dressing.

Amenajarea Băilor

La fel ca în cazul dormitoarelor, băile, fiind încăperi în care nu petreceți mult timp activ, se recomandă a fi cât mai mici. Desigur, dacă visați la o baie spațioasă, ca în filme, aveți posibilitatea să realizați acest lucru, dar, din punctul nostru de vedere nu este rentabil. Pierdeți atât bani cu încălzirea în perioada rece a anului, dar și spațiul pe care l-ați putea folosi într-un mod mai util.

Pentru baia principală sunt suficienți cel mult 10 mp, în timp ce baia de serviciu se poate rezuma la 5-6 mp. Factorul determinant în crearea spațiului este, și aici, mobilierul.

Amenajare baie
Baie modernă

Ce mobilier ar trebui să încapă în baie?

Avantajele folosirii unui dressing sunt multiple:

Pe lângă obiectele sanitare, nelipsite dintr-o baie, aceasta poate fi decorată și cu ajutorul unui mobilier minimal. Printre piesele de mobilier care se regăsesc în general într-o baie se numără:masca de la chiuvetă și unul sau mai multe dulăpioare pentru păstrarea diverselor produse de întreținere. Mobilierul se realizează dintr-un lemn rezistent la umezeală.

Dacă mărimea băii nu este foarte mare, puteți apela la ajutorul diferitelor tertipuri de amenajare pentru a crea spațiu. De exemplu, folosiți culori deschise pentru finisaje și mobilier: alb, crem, bej. De asemenea, puteți monta o oglindă mare și baia va părea mai spațioasă. Nu în ultimul rând, renunțați la cada masivă, care ocupă mult spațiu și înlocuiți-o cu o cabină de duș.

Camera pentru Tineret

Camera pentru tineret reprezintă locul unde copiii sau adolescenții vor petrece cel mai mult timp. Camera va avea mai multe întrebuințări: loc de joacă, loc de relaxare sau loc de odihnă. De aceea, acest tip de cameră trebuie să fie gândit pentru a satisface nevoile lor.

Totodată, camera va fi locul cel mai colorat și cel mai vesel din casă. Amenajarea trebuie să țină cont de faptul că, în timp, gusturile copiilor se schimbă. Astfel, se va avea în vedere crearea unui spațiu care să poată fi amenajat foarte ușor.

Camera tineret
Camera copiilor

Cât de mare ar trebui să fie camera pentru tineret?

Mărimea camerei pentru tineret se stabilește și în funcție de numărul de persoane care vor ocupa acest spațiu. Astfel, dacă în această cameră, va sta o singură persoană, camera ar trebui să aibă dimensiunile unui dormitor secundar.

În momentul în care copiii vor crește, camera pentru tineret poate fi transformată în dormitor secundar sau dormitor de oaspeți. Dacă în cameră vor sta mai multe persoane, camera va fi mai mare și se va putea transforma în dormitor principal, dacă aceasta va fi dorința proprietarilor.

Concluzii privind amenajarea zonei de noapte

Zona de noapte a casei trebuie să fie gândită și amenajată în funcție de stilul de viață al ocupanților. Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că, în timp, gusturile și preferințele se schimbă. Astfel, atunci când gândiți acest tip de cameră, trebuie ca spațiul să fie foarte ușor de reamenajat.

Nu toate persoanele vor dori tipul de camere descrise mai sus. Însă, trebuie ținut cont de avantajele care au fost enumerate, pentru a vedea dacă acestea sunt mai importante decât costurile aferente.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.