Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Care este suprafața utilă ideală necesară unei familii

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

În articolul ce urmează vă vom prezenta care sunt criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când determinați suprafața ideală a camerelor utile ale casei dumneavoastră şi vă vom prezenta avantajele şi dezavantajele caselor mari şi ale caselor mici.

Share pe Facebook Inapoi sus

Mărimea casei

Mărimea casei depinde de mai mulți factori. În primul rând, este important numărul de membri ai familie. În strânsă legătură cu primul factor intervine al doilea, respectiv stilul de viață al fiecărui membru. Unii au nevoie de spații largi pentru a-și desfășura diverse activități, sau pur și simplu nu se simt confortabil în spații mici. Alții, din contră, preferă intimitatea și căldura conferită de spațiile mici.

Suprafața utilă (sau suprafața încălzită) face referire la suprafețele unui imobil încălzite în mod direct sau indirect, prin transferul de căldură, ce are loc prin elementele interioare ale acestuia. Pentru determinarea suprafeței utile a unei case se adună suprafețele utile ale încăperilor aferente. În categoria aceasta intră living-ul, dormitoarele, bucătăriile, băile, spațiile de depozitare și cele de circulație.

Cât de mari trebuie să fie camerele unei case?

Cu toții ne dorim case spațioase, având în minte reminiscențele traumatizante ale apartamentelor cu încăperi mici, neîncăpătoare, în care toate lucrurile erau înghesuite. Cât de mari pot fi, totuși, camerele unei case? Ei bine, ca în orice situație din viață, și în ceea ce privește suprafața utilă a casei dumneavoastră trebuie să aveți o bună măsură, pentru a nu pica în megalomanie. Aveți mai jos sugerate câteva valori ce ar trebui să fie suficiente pentru o familie cu 4-6 membri.

Cat de mari trebuie sa fie camerele unei case
Cameră foarte mare

Recomandări mărimi maxime

Living-ul trebuie să fie încăpător, fiind spațiul de reunire al familiei și de primire al invitaților. În general, o suprafață a living-ului (la care se adaugă și zona de luat masa) de 35-40 m.p. este suficientă.

Pentru bucătărie nu vor fi necesari mai mult de 20 m.p. , de obicei, fiind suficienți și 15-16 m.p. În ceea ce privește dormitoarele, trebuie să țineți cont că acestea sunt spații destinate odihnei, nefiind absolut necesar să fie extinse. O valoare maximă pe care o propunem pentru dormitorul principal este de 25 m.p.

Avantajele unei case mari

O casă mare este spațioasă și satisface nevoia de intimitate și confort a fiecărui membru. În plus, mărirea familiei nu va fi o tragedie.

Dezavantajele unei case mari

Prețul unei case mari va fi mai mare, comparativ cu cel al caselor mici. Totodată, și costurile de întreținere, dar și facturile vor avea valori mai ridicate.

Cât de mici pot fi camerele unei case?

S-au realizat o serie de studii, în încercarea de a stabili un minim necesar în ceea ce privește suprafața utilă a casei. Ei bine, nu s-a ajuns la valori concludente, căci intervine un alt factor foarte important: cultura fiecărui popor, respectiv standardele diferite pe care le are fiecare cultură în parte.

Astfel, suprafața minimă necesară pentru un chinez va fi cu siguranță diferită de suprafața minimă necesară pentru un american. Îndrăznim, totuși, să oferim câteva valori minime, fără a avea pretenția ca acestea să fie încadrate ca valori standard.

Camera foarte mica
Cameră foarte mică

Recomandări mărimi minime

Suprafața minimă propusă pentru living este de 16 m.p. Puteți câștiga spațiu amenajând corespunzător, iar pentru acest lucru vă recomandăm să apelați la ajutorul unui designer de interior.

O bucătărie nu ar trebui să aibă mai puțin de 7-8 m.p. Dacă veți gestiona bine acest spațiu, cei 8 m.p. vor fi suficienți. În ceea ce privește dormitoarele, cel pentru o persoană nu trebuie să aibă mai puțin de 8 m.p., în timp ce dormitorul pentru două persoane trebuie să fie de minimum 11 m.p.

Avantajele unei case mici

Prețul unei case mici este mai accesibil, fiind nevoie de un volum redus de materiale, dar și de o echipă mai mică de muncitori.

Costurile de întreținere și facturile vor fi mai mici, resimțindu-se în special în perioada rece, întrucât este cunoscut faptul că o casă mică este mai ușor de încălzit. Nu în ultimul rând, membrii familiei interacționează și petrec mai mult timp împreună.

Dezavantajele unei case mici

Cel mai mare dezavantaj al unei case mici este constituit de faptul că familia se poate mări, iar dacă nu luați în calcul acest lucru, casa va deveni mult prea mică și va fi nevoie să o schimbați.

Un alt dezavantaj este că o astfel de casă e posibil să nu satisfacă nevoia de confort a fiecărui membru al familiei, în special al celor ce suferă de claustrofobie.

Concluzii pentru suprafața optimă a unei case

După cum am specificat și mai sus, nu există valori standard în ceea ce privește suprafața unei case, aceasta depinzând de mai mulți factori. În funcție de necesitățile și preferințele dumneavoastră, vă putem veni în ajutor oferindu-vă consultanță gratuită. Vă așteptăm!

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.