Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Materiale de construcții ce pot fi folosite pentru a spori eficiența energetică a casei dumneavoastră

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Acest aspect este are un impact direct asupra costurilor de întreținere pe termen lung. Asigurați-vă că toată căldura produsă rămâne în casă. Eficiența energetică este unul dintre aspectele care a cunoscut o uimitoare dezvoltare în ultimii ani.

Legea 159/2013 prin care s-a introdus obligativitatea deținerii certificatelor energetice pentru clădirile de locuit, a condus, totodată, si la realizarea clădirilor de înaltă performanță energetică și la noi în țară.

Share pe Facebook Inapoi sus

Izolația termică a fundației

Pentru protejarea fundației de frig și umezeală se recurge atât la hidroizolarea, cât și la termoizolarea acesteia.

Hidroizolația are rolul de a împiedica infiltrarea apei și, în același timp, previne apariția igrasiei. Există mai multe metode de realizare a hidroizolației: cu ciment impermeabil, cu cauciuc lichid, cu membrană bituminoasă etc.

Termoizolația se realizează pentru împiedicarea pierderilor de căldură. Stratul termoizolant se aplică de la nivelul fundației și se întinde până la nivelul solului.

La termoizolarea fundației se folosesc materiale cu rezistență mecanică ridicată. De obicei se utilizează polistirenul extrudat. După aplicarea stratului de polistiren extrudat, se aplică o folie de polietilenă cu rol atât în hidroizolație, cât și în termoizolația fundațiilor.

Hidroizolatie fundatie
Hidroizolație fundație

Izolația termică a planșeelor

Atât plăcile pe sol, cât și plăcile peste subsol sau demisol (în cazul în care unul dintre acestea există) din beton armat se termoizolează pentru împiedicarea pierderii de căldură prin aceste elemente, dar și pentru sporirea confortului termic din încăperi.

Pentru termoizolarea planșeelor din beton se folosește polistirenul extrudat datorită rezistențelor sale mecanice ridicate.

Nu doar planșeele din beton se termoizolează, ci și cele din lemn. În cazul acestora se folosesc fie straturi de polistiren extrudat, fie straturi din vată minerală.

Izolatie placa de beton
Izolație plăci de beton

Izolația termică a pereților

Izolația pereților exteriori este foarte importantă întrucât se elimină punțile termice din aceste zone și, practic, reduc pierderile de căldură. În plus, protejează pereții de acțiunea nefastă a factorilor climatici.

Cele mai utilizate materiale pentru termoizolarea pereților sunt vata minerală de sticlă și polistirenul.

Izolatie pereti polistiren extrudat
Izolație pereți

Vată minerală sau polistiren?

  • Vata minerală are o rezistență ridicată la foc, în timp ce polistirenul este un material ușor inflamabil.
  • Vata minerală nu permite dezvoltarea microorganismelor, în timp ce polistirenul are un risc mai mare de apariție a igrasiei.
  • Vata minerală asigură o izolație fonică mai ridicată datorită compoziției ei, comparativ cu polistirenul.
  • Prețul pentru o termoizolație cu vată minerală este mai scump față de cel pentru o termoizolație cu polistiren.
  • În urma termoizolării cu vată minerală, pot apărea alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Izolația termică a podului

Această izolație termică se impune întrucât pierderile de căldură la nivelul acoperișului sunt foarte mari din cauza rezistențelor termice slabe a materialelor din componența lui. Așadar, pentru a diminua aceste pierderi de căldură se realizează termoizolarea podului.

Dintre materialele folosite în acest sens amintim: vata minerală de sticlă, vata bazaltică, polistirenul expandat, fibrele de celuloză, spuma poliuretanică.

Eficiența energetică, ușurința în instalare și rezistența ridicată la foc sunt atuurile vatei bazaltice, în timp ce polistirenul se remarcă prin costurile reduse. Dacă doriți o termoizolare ecologică, folosiți fibrele de celuloză.

Izolatie termica pod
Izolație termică pod

Cum se realizează izolația podului:

  • Se pregătește suprafața;
  • Se aplică o membrană împotriva vaporilor de apă;
  • Se aplică materialul izolant ales;

Ferestrele

Ferestrele sunt foarte importante întrucât fac parte din categoria punților termice și, ca atare, se pot produce pierderi majore de căldură din cauza lor.

În ceea ce privește performanța termoenergetică a ferestrelor, dintre cele utilizate în mod curent, se detașează ferestrele din PVC. De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat și de alegerea geamurilor întrucât se produc pierderi de căldură de până la 40% prin intermediul acestora. Se recomandă folosirea geamurilor LOW-E care au rol în menținerea căldurii în încăperi pe timp de iarnă.

Specificăm faptul că s-au inventat și alte tipuri de ferestre eficiente din punct de vedere energetic care dețin atât funcții de preîncălzire a aerului cât și de auto-răcire, asigurând un confort termic sporit pe tot parcursul anului. Costurile lor sunt, evident, mai ridicate comparativ cu cele ale ferestrelor folosite frecvent.

Ferestre termopan
Ferestre moderne

Ușa de exterior

Pentru obținerea eficienței energetice dorite, trebuie acordată atenție și alegerii ușii pentru exterior. Pe lângă izolarea termică eficientă, la alegerea ușii se ține cont și de alți factori: siguranța, rezistență la variațiile de temperatură și umiditate.

Ușile din PVC au proprietăți termice ridicate și sunt recomandate. De asemenea, nu ruginesc și nu se zgârie ușor. Dezavantajul lor este legat de siguranța pe care o oferă. Acest lucru se poate ameliora prin montarea unei alarme și a camerelor de luat vedere.

Și ușile din lemn stratificat sunt recomandate. Sunt caracterizate de siguranță și durabilitate, dar și de o izolare termică bună.

Usa de exterior
Ușa de exterior

Sisteme de încălzire cu energie regenerabilă

Din cauza diminuării resurselor de energie de pe planetă, în ultima vreme s-a pus accent tot mai mult pe utilizarea surselor de energie regenerabilă. Soarele este o astfel de sursă inepuizabilă de energie.

Încălzirea clădirii se poate realiza cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice care captează energia din razele solare transformând-o în energie termică.

Sisteme de incalzire cu panouri solare
Panouri solare și foto-voltaice

Concluzii privind materialele folosite la izolația termică

Căldura este foarte importantă pentru sănătatea și confortul familiei care va locui în casă. În acest articol am încercat să aducem lumină în privința modului în care se poate asigura o pierdere cât mai mică a energiei termice din casă.

Izolarea termică a casei mai are rol și în protejarea acesteia împotriva stricăciunilor realizate de diverși factori. De aceea vă sfătuim să luați toate măsurile necesare pentru realizarea cât mai corectă a izolării.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.