Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Materiale de construcții folosite la finisajele interioare

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Lucrările de finisare sunt deseori și cele mai costisitoare, ele implică materiale scumpe și mult timp consumat din partea echipei de construcție.

Finisarea pereților reprezintă un aspect important al procesului de amenajare al casei. Este important ca aceasta să se realizeze cu materiale de calitate , dar și cu bun gust, atât în ceea ce privește finisarea interioară, cât și finisarea exterioară. Vom analiza mai jos câteva dintre tipurile de finisaj pe care le aveți la dispoziție.

Share pe Facebook Inapoi sus

Tipuri de finisaje pentru pereți

Finisajul reprezintă stratul suport pentru vopsele lavabile sau decorative. Finisajele se disting în funcție de materialele utilizate pentru finisare.

Finisaje interioare

Vopsele

Vopsea lavabilă super-albă

Vopsea lavabila super-alba
Vopsea lavabilă super-albă Ceresit

Se poate aplica pe tencuieli tradiționale, beton, plăci din gips-carton etc.; are o rezistență ridicată la spălare.

Vopsea lavabilă economică

Vopsea lavabila economica
Vopsea lavabilă economică Neomatt

Se poate aplica pe tencuieli tradiționale, beton, piatră, cărămidă, plăci din gips-carton; are un timp de uscare rapidă și o rezistență bună la spălare.

Vopsea lavabilă silicată

Vopsea lavabila silicata
Vopsea lavabilă silicată Baumit

Se poate aplica pe beton, tencuială de ciment, tencuială de var, tencuială de var-ciment; are o permeabilitate ridicată la vapori.

Vopsea lavabilă cu teflon

Vopsea lavabila cu teflon
Vopsea lavabilă cu teflon Savana

Oferă protecție împotriva zgârieturilor și petelor.

Vopsea lavabilă cu latex

Vopsea lavabila cu latex
Vopsea lavabilă cu latex Caparol

Prezintă un grad de acoperire foarte bun și rezistență ridicată la frecare.

Vopsea lavabilă siliconică

Vopsea lavabila siliconica
Vopsea lavabilă siliconică Kober

Are rezistență ridicată la radiațiile UV.

Cum se aplică vopseaua lavabilă?

 • Se curăță foarte bine pereții, dacă este cazul;
 • Se aplică stratul de tencuială;
 • Se nivelează tencuiala prin aplicarea tinciului;
 • Se aplică gletul;
 • Se aplică amorsa;
 • Se aplică vopseaua lavabilă ( doua sau trei straturi).
Aplicare vopsea lavabila
Aplicare vopsea lavabilă

Tapet

Tapetul este un material prietenos și poate fi utilizat pentru finisarea pereților din living, dormitor, dar și a celor din baie sau bucătărie. Se poate aplica pe orice tip de suport (lemn, plastic, metal) utilizând adezivul corespunzător. Dintre tipurile de tapet, amintim:

Tapetul pe bază de vinil

Tapet pe baza de vinil
Tapet pe bază de vinil

Este super-lavabil și se întreține ușor; este recomandat în spațiile umede datorită texturii.

Tapetul din material textil

Tapet din material textil
Tapet din material textil

Se pot folosi materiale precum tafta, mătase, brocart.

Tapetul din fibre naturale

Tapet din fibre naturale
Tapetul din fibre naturale

Se pot utiliza materiale precum in, cânepă, rafie.

Faianța

Folosită în special pentru finisarea pereților din bucătărie și baie, faianța se găsește într-o gamă variată de modele și culori, de la clasicul alb până tot felul de modele extravagante și ingenioase.

Se poate regăsi pe pereți într-o singură nuanță sau, mai nou, se folosește varianta în două culori contrastante. Mai există și posibilitatea utilizării unui brâu pentru a personaliza și scoate peretele din monotonie.

Prețurile variază în funcție de model, țara de proveniență, eventuale tratamente aplicate special etc. Pentru montajul faianței mai aveți nevoie de următoarele materiale: adeziv, ciment, nisip, ipsos, chit pentru rosturi.

Faianta bucatarie
Faianță bucătărie

Cărămida aparentă

Acest tip de amenajare este tot mai popular. Așadar, pe lângă realizarea structurii de rezistență, cărămida se folosește și pentru decorare, putând fi integrată în diverse stiluri. Pentru un design rustic se recomandă culorile clasice ale cărămizii, în timp ce pentru un design modernist se va utiliza cărămidă în nuanțe deschise.

Avantaje amenajare pereți cu cărămidă aparentă:

 • Se reduc pierderile de căldură;
 • Costurile sunt accesibile;
 • Gama de culori este variată;
 • Montajul este ușor;
 • Designul obținut este unul plăcut.
Caramida aparenta bucatarie
Cărămidă aparentă bucătărie

Lambriuri din PVC

Avantajul major al acestui tip de suprafață este dat de faptul că este rezistentă la umezeală, motiv pentru care se folosește, în general, în spațiile umede: baie, bucătărie. Oferă, de asemenea, un aspect plăcut încăperilor și este totodată caracterizat de durabilitate.

Se găsește într-o gamă variată de culori și poate fi ușor integrat în diferite tipuri de design, de la clasic, la rustic sau vintage. Se montează rapid și ușor.

Lambriu PVC
Lambriu PVC exterior

Lambriuri din lemn

Lambriurile din lemn oferă un aspect plăcut și relaxant încăperilor. Se folosesc în dormitoare, living, birou, evitându-se zonele umede din cauza sensibilității lemnului la apă.

Pot fi aplicate direct pe alte tipuri de finisaje dacă suprafața este plană și rigidă. Durata de viață ridicată a lemnului și faptul că se curăță ușor sunt doar câteva avantaje ale acestui tip de finisare.

Lambriuri din lemn
Lambriu din lemn interior

Finisaje exterioare

Aspectul exterior al casei este foarte important, în el reflectându-se personalitatea proprietarului. Și cum adesea o carte este judecată după copertă, și casa este judecată după aspectul exterior, cel puțin într-o primă etapă.

Pentru finisarea exterioară se folosesc tencuieli ce se găsesc pe piață într-o gamă variată, dintre care amintim câteva:

Tencuială decorativă silicatică

Are o permeabilitate ridicată la vaporii de apă, este rezistente la murdărie, dar și la apariția microorganismelor.

Tencuială decorativă siliconică

Este rezistentă la murdărie, dar și la radiațiile UV.

Tencuială decorativă acrilică

Prezintă o aderență foarte bună la stratul suport.

Tencuială decorativă mozaicată

Este rezistentă la acțiunea factorilor de mediu.

Tipuri de finisaje pentru pardoseală

Gresie

Gresia este unul dintre cele mai populare tipuri de pardoseală. Se folosește cu precădere în baie, bucătărie și pe holuri. Există și o gresie pentru exterior tratată special pentru a rezista la îngheț. Se găsește înt-o gamă variată de modele și culori.

La alegerea tipului de gresie trebuie ținut cont de încăperea în care va fi utilizată și traficul la care va fi supusă. Aceasta prezintă o durată de viață de până la 20 de ani.

Gresie portelanata
Gresie porțelanată - imitație parchet

Parchet

Parchetul este un tip de pardoseală folosit frecvent datorită proprietăților deosebite ale lemnului. Pe lângă faptul că este un materiale cald și ușor de întreținut, lemnul oferă și un aspect plăcut încăperilor. Este totodată un material durabil.

Parchet din lemn masiv
Parchet din lemn masiv

Linoleum

Linoleumul este o variantă de pardoseală des folosită. Este realizat din materiale naturale fiind o soluție de pardoseală ecologică și biodegradabilă. Se găsește pe piață într-o gamă variată de modele și culori. Este, de asemenea, un material antistatic și antibacterian.

Dintre dezavantaje amintim faptul că nu este un material impermeabil, nu are o durată de viață ridicată, fiind necesară înlocuirea lui la cel mult 5 ani.

Linoleu imitatie gresie
Linoleum imitație din gresie

Vinyl

Un material utilizat pentru finisarea podelii ce se bucură de o popularitate în creștere este vinilul. Prețul accesibil, instalarea rapidă și ușoară, rezistența ridicată la umezeală, curățarea ușoară și durabilitatea sunt doar câteva dintre avantajele acestui tip de suprafață.

În ceea ce privește dezavantajele, amintim faptul că nu poate fi reparat sau recondiționat în timp și poate emana gaze nocive datorită policlorurii de vinil din componență.

Vinyl imitatie parchet
Vinyl imitație parchet

Concluzii privind alegerea materialelor pentru finisaje

Finisajele sunt foarte importante atât în aspectul casei cât și la îndeplinirea funcțiilor necesare pentru a aduce confortul dorit. De aceea finisajele trebuie să aibă o calitate superioară.

Alegerea modului în care doriți să finisați casa se poate face cu ajutorul experților, aceștia putând da mai multe detalii cu privire la materialele folosite și la avantajele aduse de folosirea unui anumit tip de material.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.