Tipuri de finisaje pentru pereți
Finisajul reprezintă stratul suport pentru vopsele lavabile sau decorative. Finisajele se disting în funcție de materialele utilizate pentru finisare.
Finisaje interioare
Vopsele
Vopsea lavabilă super-albă

Se poate aplica pe tencuieli tradiționale, beton, plăci din gips-carton etc.; are o rezistență ridicată la spălare.
Vopsea lavabilă economică

Se poate aplica pe tencuieli tradiționale, beton, piatră, cărămidă, plăci din gips-carton; are un timp de uscare rapidă și o rezistență bună la spălare.
Vopsea lavabilă silicată

Se poate aplica pe beton, tencuială de ciment, tencuială de var, tencuială de var-ciment; are o permeabilitate ridicată la vapori.
Vopsea lavabilă cu teflon

Oferă protecție împotriva zgârieturilor și petelor.
Vopsea lavabilă cu latex

Prezintă un grad de acoperire foarte bun și rezistență ridicată la frecare.
Vopsea lavabilă siliconică

Are rezistență ridicată la radiațiile UV.
Cum se aplică vopseaua lavabilă?
- Se curăță foarte bine pereții, dacă este cazul;
- Se aplică stratul de tencuială;
- Se nivelează tencuiala prin aplicarea tinciului;
- Se aplică gletul;
- Se aplică amorsa;
- Se aplică vopseaua lavabilă ( doua sau trei straturi).

Tapet
Tapetul este un material prietenos și poate fi utilizat pentru finisarea pereților din living, dormitor, dar și a celor din baie sau bucătărie. Se poate aplica pe orice tip de suport (lemn, plastic, metal) utilizând adezivul corespunzător. Dintre tipurile de tapet, amintim:
Tapetul pe bază de vinil

Este super-lavabil și se întreține ușor; este recomandat în spațiile umede datorită texturii.
Tapetul din material textil

Se pot folosi materiale precum tafta, mătase, brocart.
Tapetul din fibre naturale

Se pot utiliza materiale precum in, cânepă, rafie.
Faianța
Folosită în special pentru finisarea pereților din bucătărie și baie, faianța se găsește într-o gamă variată de modele și culori, de la clasicul alb până tot felul de modele extravagante și ingenioase.
Se poate regăsi pe pereți într-o singură nuanță sau, mai nou, se folosește varianta în două culori contrastante. Mai există și posibilitatea utilizării unui brâu pentru a personaliza și scoate peretele din monotonie.
Prețurile variază în funcție de model, țara de proveniență, eventuale tratamente aplicate special etc. Pentru montajul faianței mai aveți nevoie de următoarele materiale: adeziv, ciment, nisip, ipsos, chit pentru rosturi.

Cărămida aparentă
Acest tip de amenajare este tot mai popular. Așadar, pe lângă realizarea structurii de rezistență, cărămida se folosește și pentru decorare, putând fi integrată în diverse stiluri. Pentru un design rustic se recomandă culorile clasice ale cărămizii, în timp ce pentru un design modernist se va utiliza cărămidă în nuanțe deschise.
Avantaje amenajare pereți cu cărămidă aparentă:
- Se reduc pierderile de căldură;
- Costurile sunt accesibile;
- Gama de culori este variată;
- Montajul este ușor;
- Designul obținut este unul plăcut.

Lambriuri din PVC
Avantajul major al acestui tip de suprafață este dat de faptul că este rezistentă la umezeală, motiv pentru care se folosește, în general, în spațiile umede: baie, bucătărie. Oferă, de asemenea, un aspect plăcut încăperilor și este totodată caracterizat de durabilitate.
Se găsește într-o gamă variată de culori și poate fi ușor integrat în diferite tipuri de design, de la clasic, la rustic sau vintage. Se montează rapid și ușor.

Lambriuri din lemn
Lambriurile din lemn oferă un aspect plăcut și relaxant încăperilor. Se folosesc în dormitoare, living, birou, evitându-se zonele umede din cauza sensibilității lemnului la apă.
Pot fi aplicate direct pe alte tipuri de finisaje dacă suprafața este plană și rigidă. Durata de viață ridicată a lemnului și faptul că se curăță ușor sunt doar câteva avantaje ale acestui tip de finisare.

Finisaje exterioare
Aspectul exterior al casei este foarte important, în el reflectându-se personalitatea proprietarului. Și cum adesea o carte este judecată după copertă, și casa este judecată după aspectul exterior, cel puțin într-o primă etapă.
Pentru finisarea exterioară se folosesc tencuieli ce se găsesc pe piață într-o gamă variată, dintre care amintim câteva:
Tencuială decorativă silicatică
Are o permeabilitate ridicată la vaporii de apă, este rezistente la murdărie, dar și la apariția microorganismelor.
Tencuială decorativă siliconică
Este rezistentă la murdărie, dar și la radiațiile UV.
Tencuială decorativă acrilică
Prezintă o aderență foarte bună la stratul suport.
Tencuială decorativă mozaicată
Este rezistentă la acțiunea factorilor de mediu.