Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Materiale folosite la instalația electrică, termică și sanitară

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Alegerea unor instalații durabile, de calitate, vă pot scuti de multe bătăi de cap în viitor chiar dacă vă vor costa mai mult pe termen scurt.

Share pe Facebook Inapoi sus

Instalație electrică

Cu siguranță nu vă puteți imagina viața fără curent electric. Pentru a dispune de acesta în locuința dumneavoastră este necesară montarea unei instalații electrice.

Cum se realizează instalația electrică?

În primă fază este necesară realizarea unui proiect de către o persoană autorizată în conformitate cu normele în vigoare. Se va evita astfel sub-dimensionarea instalațiilor care ar putea duce la incendii și accidente grave, dar și o supradimensionare a instalațiilor care ar include costuri inutile.

Se vor lua în calcul aparatele ce vor fi conectate la instalația electrică a casei, dar și o posibilă conectare a altor aparate.

Ce materiale sunt necesare pentru realizarea instalației electrice?

Principalele materiale indispensabile pentru realizarea instalației electrice sunt: cablurile, panoul de distribuție care include disjunctoarele, contorul, prizele, corpurile de iluminat și întrerupătoarele.

Se mai folosesc, de asemenea, tuburi PVC (COPEX) pentru a proteja cablurile montate în interiorul pereților, șuruburi pentru prindere, chit și vopsea pentru finisare, materiale de izolat.

Etape pentru realizarea instalației electrice:

 • Se realizează proiectul instalației electrice;
 • Se achiziționează materialele necesare pentru realizarea instalației electrice;
 • Se execută traseele conform proiectului;
 • Se conectează prizele, întrerupătoarele;
 • Se face proba cu toți consumatorii conectați;
 • Se remediază eventuale defecțiuni;
 • Se pune în funcțiune instalația electrică;
Realizare instalatie electrica
Electrician lucrând la un panou electric

Montarea instalației electrice se poate face îngropat sau aparent. Cele montate aparent sunt mai ușor de realizat și de modificat, dar prezintă dezavantaje din punct de vedere estetic. Cu puțină imaginație, însă, puteți remedia această problemă.

Instalație termică

Pentru realizarea instalației termice a casei este nevoie de o centrală termică de la care să pornească mai multe țevi către terminalele amplasate în fiecare cameră.

Centrala termică sau sursa de energie termică, cea care încălzește imobilul, se găsește pe piață în mai multe variante: centrale pe gaz, electrice sau pe combustibil solid (lemn, peleți etc.), pe combustibil lichid și altele.

Centralele termice de perete sunt tot mai folosite și sunt ideale pentru locuințe, oferind confortul termic pe care îl doriți în orice moment. Acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de combustibilul sau sursa de energie pe care o utilizează. Pot fi centrale pe gaz, centrale pe lemn sau centrale pe curent electric.

Instalatie termica
Instalație termică

Centralele termice ce folosesc combustibil solid sunt centrale convenționale, în timp ce centrala pe gaz este centrală de condensare.

Alegerea tipului de centrală pentru instalația termică se face în funcție de mai mulți factori: puterea termică necesară pentru încălzire, dimensiunile spațiului ce trebuie încălzit, combustibilul utilizat pentru încălzire.

Centrala termică pe gaze naturale

Avantajele centralelor termice pe gaze naturale

 • Se pot folosi pentru orice tip de instalare de încălzire: tradițională sau încălzire în pardoseală;
 • Prețul gazului este unul accesibil;
 • Sunt ușor de utilizat;
 • Au un randament ridicat.

Dezavantajele centralelor termice pe gaze naturale

 • Rețeaua de gaze are o acoperire restrânsă;
 • Costurile de racordare sunt mari;
 • Sunt necesare revizii frecvente;
 • Există pericolul unei explozii în cazul unor defecțiuni.

Centrala termică electrică

Avantajele centralelor termice pe curent electric

 • Rețeaua electrică are o acoperire mare;
 • Au un randament aproape de 100%
 • Instalația pentru o astfel de centrală este simplă;
 • Nu există pericol de explozie.

Dezavantajele centralelor termice pe curent electric

 • Sunt potrivite doar spațiilor mici cu un necesar termic redus;
 • Costuri de exploatare mai ridicate;
 • Dacă nu a fost gândită de la început o astfel de centrală, este posibil să fie necesară refacerea branșamentului electric al locuinței.

Instalație sanitară

Instalația sanitară a unei case este de fapt un ansamblu format din mai multe instalații: instalația de apă rece, instalația de apă caldă și instalația de canalizare.

Tehnica de funcționare a instalației sanitare se bazează pe principiile elementare studiate încă din clasa a VI-a la fizică: gravitația, presiunea, principiul vaselor comunicante.

Proiectarea și execuția instalației sanitare se face de către un specialist. Pe lângă dimensionarea propriu-zisă a instalației sanitare, este importantă și alegerea tipurilor de țevi potrivite pentru fiecare circuit în parte.

Instalatia sanitara
Instalația sanitară în baie

Dacă în trecut se utilizau țevi din plumb și din azbociment, este important să știți că acestea sunt, mai nou, interzise de normele Uniunii Europene, fiind considerate nocive.

Conductele din plastic (PVC)

Printre cele mai folosite la realizarea instalației sanitare sunt conductele din PVC. Acest lucru se datorează, în primul rând, prețului mic al acestora. Au și alte avantaje, cum ar fi: greutate mică, rezistență la coroziune ridicată, flexibilitate mare.

Dintre dezavantaje amintim rezistență scăzută la foc și temperaturi înalte, rezistență slabă la șocurile mecanice, posibilitatea apariției fisurilor. Durata de viață a țevilor din plastic este de 50 de ani, dar scade spre 25 dacă acestea sunt supuse în mod constant la temperaturi mari.

Concluzii

Instalațiile trebuie lucrate în mod profesionist pentru a nu prezenta pericole pentru locatari.

Există o multitudine de tipuri de instalații de care trebuie să țineți cont în construirea unei case. Toate acestea au avantajele și dezavantajele lor, astfel ele trebuie să fie realizate în funcție de buget, locație și mărimea casei.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.