Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Materiale folosite la structura de rezistență

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Aici vedeți care sunt materialele folosite pentru structura de rezistență la construcțiile noastre și de ce alegem aceste materiale.

Share pe Facebook Inapoi sus

Ce este structura de rezistență

Structura de rezistență a unei construcții este cea care asigură rezistența și stabilitatea acesteia la acțiunea încărcărilor statice și dinamice. Construcția în sine reprezintă un sistem structural alcătuit la rândul său din mai multe subsisteme:

Suprastructura: reprezintă totalitatea elementelor de rezistență situate deasupra infrastructurii. Mai exact, cuprinde elementele situate de la cota ±0.00 în sus.

Substructura: face parte din infrastructura unei construcții și cuprinde elementele de construcție situate între fundație și suprastructură. Mai exact, este formată din structura subsolului, cuprinzând placa planșeului peste subsol și pereții subsolului. Aceasta este opțională și poate să lipsească din construcția unei case.

Fundația: reprezintă ansamblul de elemente care asigură preluarea încărcărilor de la construcție și transmiterea lor terenului de fundare. Face parte din infrastructura unei construcții, iar în cazul absenței substructurii se identifică în totalitate cu infrastructura construcției.

Terenul de fundare: este volumul de pământ în care se resimte influența construcției și în care pot avea loc fenomene care să influențeze construcția.

Tipuri de structuri de rezistență

Structură de rezistență în cadre

Încărcările transmise de construcție și forțele seismice sunt preluate de cadre alcătuite din stâlpi și grinzi.

Structura rezistenta cadre
Structura de rezistenta pe cadre

Structură de rezistență din pereți portanți din zidărie

Încărcările transmise de construcție și forțele seismice sunt preluate de pereții portanți din cărămidă, prevăzuți pe alocuri cu sâmburi și centuri din beton armat.

Acesta reprezintă cel mai utilizat tip de structură la construirea caselor. Pereții portanți se realizează adesea fie din cărămidă ceramică, fie din blocuri de BCA. Principiul de funcționare este următorul: Încărcările permanente și cele temporare sunt transmise de planșee pereților portanți care la rândul lor le transmit mai departe fundațiilor, iar acestea terenului de fundare.

Structura pe pereti portanti
Structură pe pereți portanți din zidărie

Avantaje

 • Au o durată de viață ridicată depășind pragul de 100 de ani;
 • Costurile de mentenanță sunt reduse;
 • Sunt bune izolatoare din punct de vedere fonic;
 • Materialele necesare pentru construire se găsesc relativ ușor;

Dezavantaje

 • Timpul de execuție este mare;
 • Nu se poate modifica spațiul interior în timp;
 • Capacitatea de izolare termică este scăzută;

Structură de rezistență din pereți portanți de beton armat

Încărcările transmise de construcție și forțele seismice sunt preluate de pereții din beton armat.

Cantitatea de fier folosită pentru armarea elementelor structurale rezultă în urma calculului efectuat de către inginerul structurist. În normativele curente sunt prevăzute valori pentru diametrele minime, distanța minimă și distanța maximă dintre barele de armătură pentru fiecare element în parte.

Inginerul structurist este cel care alege clasa betonului ce va fi utilizat. Aceasta se alege în funcție de mai mulți factori, clasele minime de beton fiind prevăzute în normative.

Pentru fundații clasa minimă de beton este C8/10. Adesea se folosește un beton de clasă C12/15.

Pentru celelalte elemente de rezistență: stâlpi, planșee, centuri se folosește beton de clasă C12/15 sau C16/20 dacă solicitările sunt mari.

Structura pe placi de beton
Structură pe plăci de beton

Structură de rezistență metalică

Încărcările transmise de construcție și forțele seismice sunt preluate de un ansamblu structural realizat din metal ( stâlpi, grinzi, contravântuiri).

Casele pe structură metalică se construiesc mai rar comparativ cu cele cu pereți portanți din zidărie sau cele cu structură din lemn, acesta lucru datorându-se și faptului că această tehnologie de construire este una relativ nouă.

Structura de rezistenta metalica
Structură de rezistență metalică ușoară

Avantaje

 • Timpul de execuție este rapid;
 • Rezistența la cutremure este ridicată;
 • Durata de viață este ridicată;

Dezavantaje

 • Capacitatea de izolare fonică este scăzută;
 • Rezistența la coroziune este scăzută;
 • Rezistența la foc este scăzută;

Structură de rezistență din lemn

Încărcările transmise de construcție și forțele seismice sunt preluate de un ansamblu structural realizat din lemn. Pot fi sisteme în cadre din lemn sau cu pereți portanți din lemn.

Case cu structură din lemn se construiesc din cele mai vechi timpuri. Trecem în revistă două categorii de structuri din lemn: case pe structură ușoară și casele din lemn asamblate din prefabricate, cele din urmă cunoscând o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Structura usoara din lemn
Structură din lemn ușoară

Avantaje

 • Timpul de execuție este rapid;
 • Costurile de realizare sunt reduse;
 • Rezistența la cutremure este ridicată;
 • Materialele necesare pentru construire se găsesc relativ ușor;
 • Sunt bune izolatoare din punct de vedere termic;

Dezavantaje

 • Durabilitate mai redusă comparativ cu alte tipuri de structuri;
 • Sunt necesare lucrări de mentenanță în timp;
 • Regimul de înălțime suportat este unul redus;
 • Capacitatea de izolare fonică este scăzută;

Cum alegem tipul de structură de rezistență potrivit?

În primă fază trebuie să vă hotărâți asupra configurației casei împreună cu familia în funcție de necesități și preferințe, după care să consultați un arhitect. Acesta va transpune pe hârtie doleanțele dumneavoastră, rezultând astfel planurile de arhitectură ale casei.

După acest pas urmează sfătuirea cu un inginer structurist. Acesta va identifica posibile elemente de rezistență și va alege soluția structurală cea mai rentabilă. Urmează apoi corectarea planurilor de arhitectură, dacă este cazul.

Concluzii referitoare la materialele folosite pentru structura de rezistență

În privința structurii de rezistență al casei este necesar consultarea unui inginer structurist. În funcție de casa dorită de dumneavoastră acesta va găsi soluția optimă pentru structura de rezistență al casei.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.