Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Casele de cărămidă vs casele din lemn vs casele din metal

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

După prezentarea în detaliu a celor trei tipuri de case construite cel mai des în România, case din lemn, case pe structură metalică şi case din cărămidă, vom face în continuare o analiză comparativă a celor mai importanți factori ce trebuie avuți în vedere la alegerea celui mai potrivit tip de casă, raportat la nevoile beneficiarului.

Share pe Facebook Inapoi sus

Cel mai ieftin tip de casă

Dacă ne referim strict la preț, cea mai bună variantă de casă este cea din lemn, pe structură ușoară. Aceste case pot fi construite de la 500€ pe metru pătrat, preț gata de mutat în casă (la cheie).

Următoarea cea mai bună variantă este construcția unei case din cărămidă, deoarece puteți construi cu noi doar părțile ce necesită utilaje sau experiență în construcții (roșu + gri) și apoi să finalizați construcția casei în regie proprie.

Casa care se construiește cel mai rapid

Din punct de vedere al duratei de construire, de departe cea mai dezavantajoasă variantă este construcția unei case din cărămidă. Timpul de execuție al acestei case este mai îndelungat, deoarece depinde de condițiile meteorologice. De asemenea, depinde și de elementele care conțin apă în componența lor și, ca urmare, necesită timp de întărire și uscare.

Timpul efectiv de construire, în ceea ce privește casele din lemn și pe cele cu structură metalică, este de aproximativ 3 luni. Nu trebuie neglijat faptul că la acest timp de execuție se adaugă timpul necesar obținerii actelor pentru demararea lucrărilor. În plus există și o perioadă necesară pentru punerea la punct a detaliilor.

Câștigătorul absolut la această categorie este casa pe structură ușoară din metal. Acest tip de construcție se poate realiza în mai puțin de 45 de zile de la momentul în care a fost definitivat proiectul. Producția este aproape în totalitate automatizată, transportul ușor de organizat iar montajul foarte ușor de realizat.

Casa cu cea mai mare durabilitate

În ceea ce privește durabilitatea, fiecare dintre cele trei tipuri de casă are o comportare bună. Datorită rezistențelor mecanice speciale ale oțelului, casa pe structură metalică se detașează ușor în acest clasament. Ea are o durată de viață de până la 150 de ani.

În imediata apropiere se află casa din cărămidă, cotată de specialiști cu o durată de viață ce depășește 100 de ani. Casa din lemn, deși pare mai puțin rezistentă din acest punct de vedere, poate ajunge și chiar depăși, uneori, suta de ani.

Casa cu cea mai bună izolație termică

Din punct de vedere al izolării termice, casa din cărămidă este cea mai rece. Ea necesită aplicarea unui strat suplimentar de termoizolație exterioară. Astfel, se evită costurile ridicate pe perioada rece a anului.

Nu același lucru se poate spune, însă, și despre casele de lemn. Izolarea termică ridicată este un atu al acestor tipuri de casă, ele creând un confort sporit. Verile sunt răcoroase, iar iernile sunt călduroase într-o astfel de casă. Costurile pentru încălzire sunt reduse.

Casele pe structură metalică, având pereți din panouri sandwich, au, de asemenea, o izolare termică ridicată.

Tipul de casă cu cea mai bună rezistență anti-seism

Dacă analizăm cele trei tipuri de casă din punct de vedere al comportării seismice, în ușor dezavantaj se găsește casa din cărămidă. Ea are o masivitate ridicată, comparativ cu celelalte două.

Casa din lemn și casa pe structură metalică prezintă drept avantaj flexibilitatea materialelor din care sunt alcătuite și care, în caz de cutremur, favorizează o comportare mai bună. Fiind vorba, însă, doar de locuințe cu cel mult P+2, nu ar trebui să vă faceți probleme din acest punct de vedere.

Chiar și în cazul în care clădirea se află în zone cu grad ridicat de pericol seismic, precum zona Vrancei, nu ar trebui să existe probleme. Inginerii structuriști iau suficiente măsuri astfel încât să nu existe pagube, sau acestea să fie cât mai mici în cazul unor astfel de situații excepționale.

Casa cu cel mai bun comportament la incendiu

În ceea ce privește rezistența la foc, de departe cel mai rău stă în acest clasament casa pe structură metalică. Oțelul, un material cu calități deosebite, de altfel, prezintă acest defect major: are o viteză de topire foarte mare în caz de incendiu.

Casele de lemn se regăsesc în cadrul acestui clasament între cele de metal și cele din cărămidă. Lemnul se aprinde și arde ușor. Trebuie specificat faptul că lemnul folosit la realizarea caselor este ignifugat, pentru a-i mări rezistența la foc.

Cel mai bine poziționate din acest punct de vedere sunt casele din cărămidă. Ele au o durată de rezistență la foc de până la 6 ore.

Cel mai bun tip de casă în funcție de perioada construcției

Casele din lemn și cele pe structură metalică se pot construi pe toată perioada anului. Acest lucru este valabil dacă optați pentru cele asamblate din prefabricate. Acestea se realizează în ateliere și fabrici specializate, fără a fi influențate de factorii meteorologici.

Casele din cărămidă se pot realiza, de asemenea, oricând. Excepția o reprezintă perioada rece când apa din componența betonului poate îngheța, defectele fiind dezastruoase. Echipa CaseBineFacute.ro propune drept perioadă de începere a construcției unei case din cărămidă toamna sau primăvara.

Casa cu cea mai bună izolație fonică

Izolarea fonică este un atu al caselor din cărămidă. Acest fapt conduce la obținerea unui confort sporit, prin asigurarea unei intimități necesare fiecărui membru al familiei.

În schimb, casele din lemn stau foarte rău din acest punct de vedere: orice mișcare faceți, răsună în toată casa. Același lucru se întâmplă și în cazul caselor metalice, din cauza pereților subțiri din care sunt alcătuite. Pentru diminuarea acestui disconfort se recomandă o izolare suplimentară.

Concluzie

În final, trebuie subliniat faptul că fiecare dintre cele trei tipuri de casă prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Niciunul dintre ele nu este perfect, însă comportarea per ansamblu a fiecărui tip de casă este una bună, satisfăcătoare.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.