Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Case pe structură metalică: tipuri, prețuri avantaje și dezavantaje

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

Casele pe structură metalică au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, ele fiind din ce în ce mai căutate și utilizate, în detrimentul caselor clasice, din lemn sau cărămidă.

Casa pe structura de metal
Casa pe structură ușoară de metal
Share pe Facebook Inapoi sus

Avantajele caselor pe structură metalică

Dintre avantajele pe care le prezintă casele metalice amintim următoarele:

 • Timp de execuție rapid – Casele pe structură metalică se pot ridica foarte ușor, putând fi montate chiar și în două săptămâni.
 • Rezistență ridicată la seisme – Datorită flexibilității oțelului, casele din metal au o comportare bună în caz de cutremur.
 • Durabilitate ridicată – Durata de viață a unei case metalice poate ajunge până la 150 de ani, în condiții normale de exploatare.
 • Rezistențe mecanice ridicate – Rezistența mecanică a caselor metalice se datorează oțelului, care are valori ale rezistențelor ridicate, atât la compresiune, cât și la întindere.

Tipuri de casă pe structură metalică

La fel ca în cazul caselor din lemn, și în ceea ce privește casele pe structură metalică identificăm două tipuri utilizate mai des:

Case pe structură metalică asamblate din prefabricate

Casele din panouri sandwich metalice se realizează în ateliere specializate. După alegerea proiectului, urmează în ordine cronologică următoarele etape:

 • Scoaterea extraselor de material și depunerea acestora pe laminor
 • Confecționarea panourilor – Aceste panouri sunt alcătuite din plăci exterioare și interioare de OSB, între ele fiind intercalate un strat de vată minerală
 • Montarea panoului – În această fază are loc și aplicarea termo-sistemului pe fața exterioară, dar și a finisajului, atât în interior, cât și în exterior.

Avantajul alegerii unei astfel de case este evitarea mediului murdar al unui șantier clasic, dar și posibilitatea de a construi oricând, indiferent de temperatura de afară.

Case metalica prefabricate
Case din metal prefabricate

Case pe structură metalică ușoară

Casele pe structură ușoară metalică se construiesc direct pe șantier. După obținerea autorizației de construire și întocmirea proiectului, urmează :

 • Executarea fundației
 • Montarea structurii și placarea exterioară – Structura este formată din profile metalice C și U. Pe exterior și acoperiș se montează plăci speciale, rezistente la apă și foc.
 • Montarea învelitorii pe acoperiș – Învelitoarea se alege în funcție de preferințe, în general preferându-se țigla.
 • Introducerea instalațiilor electrice și sanitare – Se realizează prin introducerea în interiorul pereților a cablurilor electrice și a țevilor pentru instalațiile sanitare.

Când pot fi construite casele pe structură metalică?

Casele din metal pot fi construite oricând. Se evită, desigur, alegerea miezului iernii ca perioadă de construire, în cazul caselor care se realizează pe șantier, din motive ce țin ce confortul termic ce trebuie asigurat muncitorilor.

Altfel, nu există niciun impediment care să impună o perioadă de construire. Pentru casele din panouri sandwich care se construiesc în ateliere specializate se poate alege orice perioadă de construire.

Unde pot fi construite casele pe structură metalică?

Din acest punct de vedere, casele pe structură metalică nu prezintă impedimente. Datorită rezistenței ridicate a oțelului care alcătuiește structura, casele metalice pot fi construite oriunde, inclusiv în zone puternic afectate de seism. În centrul orașului sau la țară, aceste case sunt potrivite și se pliază perfect pe mediul ambiant.

Ce acte sunt necesare pentru construirea unei case pe structură metalică?

Obținerea actelor necesare pentru construirea unei case metalice este una dintre primele etape în procesul de realizare al acesteia. Dintre actele de care aveți nevoie amintim: Certificatul de Urbanism, Proiectul Tehnic al Construcției( PTC), avizele și acordurile de amplasament, autorizația de construire.

Aceste acte se eliberează de către primăria zonei în care alegeți să construiți, dar și de alte instituții specializate, precum furnizorii de utilități sau Inspectoratul de Stat pentru Construcții.

Cât durează construcția unei case pe structură metalică?

Construcția unei case metalice durează un timp mai redus, comparativ cu cel al construcției unei case din cărămidă.Timpul de execuție al fundațiilor durează aproximativ o săptămână. Montarea structurii durează, de asemenea cam o săptămână.

Închiderile se realizează într-o săptămână, în timp ce partea de instalații poate dura aproximativ două săptămâni. Finisajele se realizează în trei, cel mult patru săptămâni, cu tot cu montaje. Așadar, timpul propriu-zis de execuție al unei case metalice este de aproximativ trei luni.

Cât costă construcția unei case pe structură metalică?

Costul unei case metalice este mai mic, comparativ cu cel al unei case din cărămidă. Acest lucru se datorează rezistențelor ridicate ale oțelului, ce scad necesarul de material pentru fundații și, implicit, și costul acestora.

Rezistența caselor pe structură metalică în caz de seism, incendii, explozii

Comportarea per ansamblu a caselor metalice în situații limită este bună. Este recomandată construcția caselor pe structură metalică în zone seismice datorită flexibilității oțelului, care favorizează comportarea bună în timpul vibrării.

În ceea ce privește rezistența la foc, aceasta este mai scăzută comparativ cu cea a caselor din cărămidă, dar acesta nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare în cazul unei case cu cel mult două etaje.

Concluzii

Concluzionând, casa pe structură metalică aduce avantaje semnificative în ceea ce privește timpul de construire și rezistența la cutremure. O astfel de casă, fiind construită de o echipă profesionistă, are o durată de viața ridicată. O atenție deosebită trebuie acordată rezistenței la foc și soluțiilor pentru evitarea coroziunii.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.