Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Cea mai buna poziție a terenului pentru a construi o casă

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

Asigurați-vă că alegeți cea mai bună locație pe care să construiți viitoarea casă. Sunteți tineri și doriți să vă construiți o casă, dar nu știți de unde să începeți? La noi ați găsit soluția. Cele mai utile informații și răspunsurile la întrebările frecvente legate de acest subiect vă stau la dispoziție pe acest site, iar munca dumneavoastră va fi ușurată considerabil.

Pozitie teren constructie casa
Poziție teren construcție casă
Share pe Facebook Inapoi sus

Cum alegem cel mai potrivit teren pentru a construi o casă?

Dorința de a avea o casă reprezintă primul pas în realizarea acesteia. De la aceasta până la realizarea efectivă a casei aveți de urmat o serie de pași pe care vi-i dezvăluim în articolele postate pe site.

Un pas foarte important este reprezentat de terenul pe care va fi amplasată construcția. Dacă nu aveți încă un astfel de teren, vă oferim câteva ponturi privind alegerea lui.

Construim casa la oraș sau la sat?

Oscilați între un teren situat în mediul urban agitat, zgomotos, poluat și unul la țară, într-un mediu curat și sănătos? Prima variantă are avantajul distanței mai mici pe care trebuie să o parcurgeți până la locul de muncă, școala copiilor etc. Cea de-a doua variantă vă oferă șansa de a vă crește copiii într-un mediu armonios și sănătos.

Tot mai mulți sunt cei care preferă această opțiune. Atenție, însă, nu vă recomandăm să cumpărați un teren la mai mult de 15 km față de orașul în care vă desfășurați activitățile decât dacă vă hotărâți să vă schimbați stilul de viață, retrăgându-vă din mediul urban.

Casa la oras sau la sat
Sat din România

Terenul este extravilan sau intravilan?

Terenul extravilan se află situat în afara localității și este folosit ca teren agricol. Avantajul unui astfel de teren este reprezentat de prețul de achiziție mai mic și posibilitatea transformării în teren intravilan.

Trebuie să nu vă încântați prea mult și să verificați dacă terenul poate fi trecut în intravilan și ce valoare are taxa pe care trebuie să o plătiți, uneori mai mare decât valoarea de cumpărare a terenului.

Teren extravilan sau intravilan
Teren extravilan

Cât costă terenul pentru casă?

Acesta reprezintă un factor foarte important în luarea deciziei. Trebuie să urmăriți piața terenurilor din zonă și să aveți grijă să nu cădeți în capcana prețurilor mici. Un teren ieftin nu este neapărat și bun, dar se aplică și reversul. În general, e bine să alegeți un teren care se încadrează în media pieței ca preț.

Care este statutul juridic al terenului?

Un alt aspect important este reprezentat de statutul juridic al terenului. Chiar dacă este proprietate privată, terenul intră în circuitul civil și poate fi dobândit și înstrăinat conform dispozițiilor legale. Este important să cunoașteți acest statut pentru a nu achiziționa un teren ipotecat sau nedezbătut de către moștenitori.

Articol recomandat

Acte necesare intabulare teren

Structura geotehnică a terenului

Structura geotehnică a terenului de fundare este foarte importantă și poate influența în mod direct imobilul. Pentru a evita fundarea pe straturi de pământ slabe din punct de vedere geotehnic, vă recomandăm să apelați la realizarea unui studiu geotehnic de către specialiști în laboratoare autorizate. Acest studiu va ridica puțin costurile inițiale ale casei, dar se pot evita pagube materiale ulterioare semnificative și chiar omenești .

Teren noroios
Teren noroios

Articol recomandat

Ce este studiul geotehnic și de ce este necesar

Restricții în ceea ce privește terenul

Trebuie să cunoașteți faptul că există există o serie de restricții de emitere a autorizației de construire conform Regulamentului General de Urbanism. Dacă terenul se află în apropierea unor lacuri sau a căilor de linie ferată, se prevede o restricție de 100m. În cel de-al doilea caz se poate construi cu un aviz emis de C.F.R. Pentru un teren situat în vecinătatea unui aeroport aveți nevoie de un aviz de construire emis de Ministerul Transporturilor.

În ceea ce privește rețelele electrice, culoarul minim pe care trebuie să îl respectați variază de la 12-60 m în funcție de linia aeriană de tensiune. De asemenea trebuie să vă informați dacă zona nu este afectată de prezența exploatărilor miniere, a siturilor arheologice sau a rezervațiilor naturale întrucât și în aceste situații sunt multe restricții prevăzute de diverse legi.

Ce utilități trebuie să aibă terenul pentru a construi o casă?

Când vă orientați în încercarea de alegere a terenului, este foarte important ca acesta să se găsească într-o zonă în care există toate utilitățile necesare: rețele de apă, rețele de canalizare, conducte de gaz, rețele electrice, rețele de comunicații. Cheltuielile pentru a vă putea folosi de aceste utilități pot ajunge de la câteva mii la câteva sute de lei. Procesul de racordare poate dura câteva luni.

Articol recomandat

Ce costuri implică branșarea la utilități

Aveți grijă la vecinii de lângă terenul pe care îl veți cumpăra

Pentru fiecare dintre noi este important să avem vecini liniștiți, care respectă orele de liniște, nedând găuri cu bormașina încă înainte de răsăritul soarelui sau ascultând muzică la un volum ridicat până dincolo de miezul nopții, mai ales dacă distanța dintre case este mică. În aceeași măsură, nu ne dorim nici să avem sute de vecini liniștiți pe vecie-cimitirul satului sau al orașului. În plus, dacă aveți copii, este important ca și vecinii dumneavoastră să aibă copii de vârstă apropiată.

Vecini teren
Vecini teren

Accesul la teren și mijloacele de transport disponibile

Trebuie avută în vedere starea drumului de acces, mai ales dacă alegeți să construiți în mediul rural, dar și în cel urban, în zone izolate. Dacă drumul este parțial amenajat, va trebui să scoateți bani din buzunarele proprii pentru aducerea lui la o stare cât mai apropiată de normalitate, iar costurile pot afecta serios bugetul familiei.

De asemenea, chiar dacă aveți mașină personală, trebuie luat în calcul și aspectul mijloacelor de transport pentru situațiile neprevăzute ce pot apărea.

Luați în considerare factorii meteorologici

Pentru a avea un confort sporit, nu trebuie neglijat nici acest aspect. Sunt zone în care vântul bate aproape pe întreaga perioadă a anului și este bine să evitați astfel de zone. De asemenea, nu sunt recomandate nici zonele foarte ploioase.

Relieful terenului pe care veți construi este la fel de important

Cel mai important factor de relief care influențează construcția este înclinarea terenului. Este recomandat ca terenul să fie situat într-o zonă cu o înclinație ușoară care să faciliteze scurgerea apei de ploaie. Sunt de evitat terenurile cu pantă mare pentru că fundarea pe acest gen de teren e mai dificilă și, implicit, costurile mai mari.

Relief teren constructie casa
Relief deluros

Concluzii referitoare la teren

CAnalizând factorii terenului care pot influența sau afecta construcția unei case, termeni pe care i-am detaliat succint mai sus, rămâne doar să căutați cu atenție și răbdare, sfătuindu-vă, eventual, cu specialiști și să găsiți terenul care sa îndeplinească cât mai multe dorințe astfel încât să puteți amplasa casa mult visată. Noi vă dorim succes!

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.