Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Suprafața terenului pe care veți construi casa

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

În articolul ce urmează, vom încerca să vă ajutăm la determinarea suprafeței ideale a terenului pe care urmează să vă construiți casa. Am ales să prezentăm cei mai importanți factori pe care trebuie să îi aveți în vedere atunci când stabiliți suprafața de de teren pe care vreți să o cumpărați şi cum să împărțiți suprafața de teren pe care o dețineți, pentru a vă putea realiza spațiul pe care îl doriți.

În acest articol vom prezenta factorii care influențează suprafața terenului pe care veți construi.

Share pe Facebook Inapoi sus

Regimul de înălțime al construcției

Dacă optați pentru o casă cu parter, suprafața de construire va fi una mai mare, spre deosebire de o casă cu etaj sau chiar cu mansardă, care are o suprafață utilă mai mare, dar care este obținută pe o amprentă mai mică. Pentru o casă de până la 150 mp, suprafața de teren optimă este de 400-600 mp.

Casa cu etaj
Casa cu etaj

Suprafața totală a casei

Acest aspect influențează alegerea suprafeței terenului din mai multe puncte de vedere. Cel mai important dintre ele este legat de numărul membrilor familiei. Trebuie să alegeți o suprafață de teren ideală pentru familia dumneavoastră. Casa pe care urmează să o construiți trebuie să fie suficient de spațioasă, oferind fiecărui membru intimitatea și confortul de care are nevoie.

Într-o măsură la fel de mare, este importantă și vârsta membrilor familiei. Pentru copii ar fi ideală amenajarea unor spații de joacă. Pentru cei mai în vârstă este importantă crearea spațiilor de relaxare și odihnă în aer liber.

Veți vrea teren de tenis sau piscină?

Deși poate părea puțin exagerat, acest aspect nu trebuie neglijat deloc. Spre exemplu, dacă sunteți pasionat de tenis, puteți evita timpul pierdut, amenajându-vă în curte propriul teren de tenis.

În mod cert ați admirat în copilărie casele cu piscină, din filmele difuzate la TV. Ei bine, acest lucru vă e acum la îndemână și e indicat, mai ales dacă sunteți pasionat de înot. Cu siguranță va deveni locul preferat al copiilor sau al vizitatorilor dumneavoastră. În plus, faceți sport de acasă, fără să plătiți transport și abonamentul la bazinul de înot.

Casa cu piscina
Casă cu piscină

Scopul construcției ce va fi ridicată pe acest teren

Este foarte important ce anume construiți. Doriți doar o casă de locuit, sau, pe lângă aceasta, v-ar plăcea să dezvoltați și o mică afacere? În ceea ce privește latura de business, aceasta poate fi diversă, de la un mic atelier de tâmplărie, la un atelier auto, sau chiar la o cultură de pomi fructiferi și nu numai. Acest lucru depinde de preferințele, pregătirea și bugetul pe care doriți să le investiți, dar probabil nu v-ar displăcea să lucrați de acasă, evitând astfel aglomerația și nervii pierduți în trafic.

Bugetul de care dispuneți pentru casă și teren

În mod cert, acesta este unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi luați în calcul în momentul în care vă hotărâți să cumpărați un teren. Trebuie să studiați cu atenție prețul pieței terenurilor din zonă.

În general, acestea variază de la câteva zeci, la câteva sute de euro/mp, în funcție de zonă. De asemenea trebuie luat în calcul faptul că, în situația în care vă decideți să dezvoltați o mică afacere în preajma casei, acest buget se va amortiza în timp.

Poziționarea casei în funcție de punctele cardinale

Acest lucru se stabilește împreună cu arhitectul. Este important ca locuința să fie poziționată astfel încât să se obțină o utilizare cât mai eficientă a terenului, dar și un aspect estetic plăcut.

De asemenea, se ține seama și de orientarea încăperilor. Pe direcția S-E se vor regăsi dormitoarele și biroul, pe direcția S-V, living-ul și camera de joacă a copiilor, pe direcția N-V se vor poziționa garajul și băile, în timp ce pe direcția N-E se vor regăsi bucătăria și cămara.

Pozitionare casa in functie de punctele cardinale
Poziția soarelui în funcție de momentul zilei

Restricțiile impuse construcțiilor din zonă

Nu ați scăpat nici în cazul alegerii suprafeței ideale a terenului de restricțiile impuse de Regulamentul General de Urbanism. Aceste restricții se regăsesc în Certificatul de Urbanism, pe care îl puteți solicita la primăria din zona în care este situat terenul.

Dintre restricții amintim:

  • Lățimea minimă la stradă a terenului - variază de la o localitate la alta, între 8-12 metri;
  • Suprafața minimă a terenului pentru care se poate obține Autorizația de Construire-este diferită de la o localitate la alta, între 150-200 mp;
  • Înălțimea maximă a casei și amprenta la sol;
  • Distanța minimă la care trebuie să se găsească imobilul ce va fi construit față de marginea terenului- variază între 3-5 metri.

De asemenea, alte aspecte importante, specificate în Certificatul de Urbanism, sunt valoarea maximă pentru Procentul de Ocupare al Terenului (POT) și valoarea maximă pentru Coeficientul de Utilizare al Terenului, calculate ca raport între aria construită și aria lotului de teren.

Articol recomandat

Detalii despre Certificatul de Urbanism

Alte preferințe

Orice idee sau dorință aveți, pot fi puse în practică, dar ar fi bine să le exprimați cât mai din timp, pentru a nu fi prea târziu. De pildă, dacă aveți prieteni sau rude foarte apropiate, alături de care vă e drag să vă petreceți timpul, puteți opta pentru o casă tip duplex. În acest caz, terenul de care aveți nevoie va fi mai mare( peste 1000 mp), întrucât trebuie să satisfacă nevoile a două familii.

Concluzii privind suprafața terenului pe care veți construi

Concluzionând, sunt o serie de factori care influențează alegerea suprafeței ideale de teren pe care va fi amplasată casa pe care o doriți. Nu rămâne decât să analizați cu atenție, să puneți în balanță avantajele și dezavantajele, să vă sfătuiți cu persoane specializate, ca în final să luați cea mai bună decizie pentru familia dumneavoastră.Pentru o casă de până în 150 mp, o suprafață optimă a terenului variază între 400-600 mp, dar o suprafață ideală gravitează în jurul valorii de 1000 mp.

Terenul nu va fi niciodată „prea mult”, de fiecare dată găsindu-se moduri de întrebuințare a acestuia, fie că este vorba de amenajarea unei grădini, cultivarea unei livezi de pomi fructiferi, amenajarea unor spații de joacă pentru copii, crearea unor spații pentru sport și relaxare etc. Nu uitați să luați în calcul costul și timpul alocate pentru întreținerea unei suprafețe de teren mai mare.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.