Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Utilități necesare la teren pentru a construi o casă

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

Existența utilităților la terenul pe care îl doriți este un factor foarte important la alegerea făcută, de multe ori acestea făcând diferența între achiziționarea unui anumit teren sau altul. În cele ce urmează vă vom prezenta care sunt pașii pentru racordarea la utilități a casei. De asemenea, vom enumera și despre ce utilități este vorba, mai exact.

Share pe Facebook Inapoi sus

Utilități necesare pentru a ridica o casă

Într-un secol în care dezvoltarea tehnologiei se petrece cu o viteză concurentă cu viteza luminii, minimul de utilități pentru o casă nouă este următorul:

Rețeaua de apă edilitară

Rețeaua de apă cuprinde ansamblul de instalații necesare alimentării cu apă. Sistemul de alimentare este format din instalații de captare a apei, instalații de tratare a apei, conducte de transport, rezervoare de înmagazinare, stații de pompare și rețele de distribuție, cele din urmă regăsindu-se în locuința dumneavoastră.

Reteaua de apa
Racordare la rețeaua de apă

Branșarea la rețeaua publică de apă

Legătura între rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei clădiri se realizează prin intermediul unui branșament. Dacă în zonă există deja rețele de distribuție sau sunt demarate lucrările de extindere de către furnizori, tot ceea ce trebuie să faceți este să depuneți documentația necesară pentru aprobarea branșamentului.

Dacă nu există rețele de distribuție, depuneți , totuși, documentația și veți fi informat de către furnizori dacă rețeaua necesară branșării dumneavoastră este inclusă în programul de investiție din anul curent sau cel următor.

Rețeaua de canalizare

În strânsă legătură cu rețeaua de alimentare cu apă se află rețeaua de canalizare. Aceasta este compusă din canale care colectează, transportă și, în final, evacuează apa în canalizare. Cu pași mici, dar siguri, se observă o dezvoltare a acestei rețele și în mediul rural, ceea ce reprezintă o veste bună pentru cei care se gândesc că părăsească orașul, retrăgându-se la țară.

Dacă, totuși, nu aveți acces la o rețea de canalizare publică, nu disperați. Problema poate fi rezolvată cu ajutorul unui bazin nevidanjabil sau a unei fose vidanjabile, a unei mini-stații de epurare a apelor uzate sau a unei fose anaerobe.

Reteaua de canalizare
Rețeaua de canalizare

Racordarea la rețeaua de canalizare

În cazul rețelei de canalizare, legătura între rețeaua publică și rețeaua interioară a locuinței se face prin intermediul unui racord. Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt aceiași ca în cazul rețelei de apă și vor fi detaliați mai jos.

Rețeaua de curent electric

Rețeaua electrică este formată din linii electrice având diverse niveluri de tensiune, interconectate între ele prin intermediul stațiilor electrice. Practic, prin intermediul acestora ajunge în casa dumneavoastră curentul electric, atât de indispensabil în zilele noastre. Legătura cu rețeaua de distribuție publică se face prin intermediul unui racord.

< class="col-sm-12 col-md-4"> Reteua de curent electric
Rețeaua de curent electric

Rețeaua de gaz natural

Această utilitate este opțională, dacă alegeți drept sursă de încălzire centrala pe lemne, iar pentru gătit optați pentru surse electrice. Pentru acest lucru trebuie să puneți în balanță diferite avantaje și dezavantaje ale acestora și să alegeți cea mai potrivită soluție.

Rețeaua de gaz este compusă din sondă de gaz, rezervor de înmagazinare, conducte, stație de epurare a gazului, stație de reglare și măsurare a presiunii gazului și, ceea ce vedeți în casele dumneavoastră, sub formă de conducte, rețeaua de distribuție.

Reteaua de gaz natural
Rețeaua de gaz natural

Rețeaua de telecomunicații

În acest secol, în care informațiile circulă cu o viteză incredibilă, iar nevoia de comunicare este acută, această rețea a devenit la fel de indispensabilă asemeni rețelei de apă sau celei de electricitate.

În cadrul acestei rețele se întrunesc: rețeaua de telefonie, de televiziune, Internet. De obicei, furnizorii oferă pachete promoționale, care le includ pe toate trei, scutindu-vă astfel de mai multe drumuri la ghișee.

Reteaua de telecomunicatii
Rețeaua de telecomunicații

Acte necesare pentru racordarea la utilități

Pentru a putea racorda noua locuință la utilități, aveți nevoie de o serie de avize și acorduri pe care le solicitați la furnizorii din zonă ( de apă, gaze, etc).

Documente necesare pentru eliberarea avizelor:

  • Cerere
  • Fișa tehnică de mediu
  • Certificatul de Urbanism - o copie
  • Acte care dovedesc dreptul de folosință
  • Planul de încadrare în zonă, realizat la scară- două copii. Acesta va fi anexat la certificatul de urbanism și vizat de către emitentul certificatului
  • Planul de situație- două copii. Acesta va fi realizat conform prevederilor legale în vigoare. Va fi anexat la certificatul de urbanism și vizat de către emitentul certificatului
  • Dovada achitării tarifului pentru eliberarea avizului de amplasament

Sfatul nostru este să verificați documentația înainte de a vă prezenta la ghișee. În cazul în care aceasta nu este completă, veți fi informat asupra actelor lipsă, iar perioada de eliberare a avizului se va prelungi, ceea ce nu este în mod cert în avantajul dumneavoastră.

Etapele necesare pentru realizarea racordării

După depunerea cererii de emitere a avizelor, dacă răspunsul primit de la furnizori este unul favorabil, urmează semnarea unui contract cu aceștia. De obicei, la semnarea contractului se achită un tarif minim din contravaloarea lucrării, stabilit de către furnizor. Restul sumei se achită la finalul lucrării.

Următoarea etapă este constituită de execuția propriu-zisă a lucrării.

Urmează apoi recepția lucrării și punerea în funcțiune a branșamentului sau a racordului și, respectiv, intrarea în vigoare a contractului.

Costuri racordare

Costurile diferă de la caz la caz și se stabilesc precis la fața locului, analizând situația din teren. Ceea ce vă putem spune e că, în medie, o taxă de branșare, fie că este vorba de branșare la rețeaua de apă, electricitate sau racordarea la rețeaua de canalizare costă aproximativ 1500 lei. Acestea diferă în funcție de furnizor și distanța față de rețelele publice de distribuție.

Concluzii privind utilitățile necesare la teren

Acum, după ce ați parcurs și pasul privind utilitățile necesare pentru o casă nouă, iar existența dumneavoastră este considerabil ușurată, puteți trece la bifarea pasului următor în realizarea casei pe care o visați. Pentru aceasta, vă recomandăm să urmăriți articolele noastre în continuare, asigurându-vă că acest drum birocratic din construirea unei case va fi parcurs cu ușurință.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.