Despre proiect

  • Case clasice
  • Domnul Cristian a fost primul nostru client cu acest brand. El a apărut mult mai devreme decât ne așteptam, într-o perioadă când mai mult testam piața decât vindeam în ritmul din 2016. Solicitarea dumnealui a fost bazată pe un model de pe site, cu design modern, dar cu motive rustice.

Durată lectură: 9 minute

Despre proiect și beneficiar

Domnul Cristian a fost primul nostru client cu acest brand. El a apărut mult mai devreme decât ne așteptam, într-o perioadă când mai mult testam piața decât vindeam în ritmul din 2016. Solicitarea dumnealui a fost bazată pe un model de pe site, cu design modern, dar cu motive rustice.
După câteva întâlniri cu specialistul nostru, s-a ajuns la un acord, s-a semnat contractul și ne-am putut apuca de treabă. Am asigurat serviciile de consultanță și manoperă, beneficiarul preferând să cumpere singur materialele. Lucrarea a durat aproape 6 luni.

Beneficiarul lucrării

Dl. Cristian ne-a contactat în toamna lui 2015, fiind unul dintre primii noștri clienți (cu brand-ul Case Bine Făcute). Inițial a fost puțin reticent în a colabora cu noi, dat fiind faptul că nu aveam un istoric prea lung (începusem site-ul de o lună).

De obținerea actelor necesare construcției ne-am ocupat noi și le-am scos destul de repede, datorită faptului că beneficiarul a ales să lucreze în toamnă, când autoritățile sunt mult mai puțin ocupate. După ce am scos certificatul de urbanism și am văzut care sunt limitele zonei, am început să planificăm construcția.

Despre Teren

Terenul este situat în Corbeanca, la margine de lac. În mod clar, zona este foarte liniștită, fiind înconjurată de natură. Chiar și așa, nu este o zonă izolată, terenul situându-se la la 5 minute de DN1 și la aproximativ o jumătate de oră de București.

Cristian a ales această locație deoarece este un împătimit al sporturilor nautice, iar acest peisaj se îmbină cu pasiunea sa. Terenul a fost cumpărat și a avut de la început toate utilitățile. De asemenea, beneficiarul ne-a pus la dispoziție și documentația completă.

Sursa de Finanțare

Pentru cumpărarea terenului și construcția casei, Cristian a folosit fonduri proprii. Nu a fost necesar să solicite finanțare din partea vreunei bănci. Veniturile obținute din afacerea sa, o firmă de instalații electrice, i-au permis să suporte integral cheltuielile pentru achiziționarea terenului și realizarea construcției.

Varianta auto-finanțării este cea mai potrivită atunci când beneficiarul știe exact ceea ce își dorește să construiască. Acest lucru elimină riscul unor întârzieri neprevăzute în obținerea fondurilor necesare pentru materialele de construcție, spre exemplu. Pentru acest motiv, colaborarea noastră cu beneficiarul s-a desfășurat fără a întâmpina probleme majore.

Cum am început colaborarea

Așa cum am menționat, colaborarea noastră a început în toamna lui 2015, moment în care Cristian ne-a contactat. El a fost unul dintre primii noștri clienți și a contribuit la mărirea portofoliului nostru prin faptul că a decis să ne aleagă pe noi pentru a-i construi casa.

După câteva întâlniri cu Alexandru, consultantul nostru pentru construcțiile din cărămidă, Cristian a ajuns să ne cunoască mai bine și să vadă că nu eram chiar nou veniți în acest domeniu. Totuși, a ales să contracteze doar manopera de la noi, preferând să achiziționeze singur materialele, lucru care avea să fie un dezavantaj pe termen lung.

Design și compartimentare

Design-ul pe care Cristian și l-a ales pentru casă a fost inspirat dintr-un model găsit pe internet (puteți vedea mai jos imaginea). Beneficiarul și-a dorit foarte mult o casă spațioasă și luminoasă, de unde să poată admira lacul în toată splendoarea lui.

După acest model a fost relizat și proiectul casei. Așa a reieșit o construcție de aproape 170 mp, deci de dimensiuni foarte generoase. Casa are fațadă de sticlă, ferestre înalte, trei dormitoare, un living extrem de mare la parter și o bucătărie în stil american.

Materiale trimise de beneficiar

Singurele materiale ce ne-au fost puse la dispoziție de către beneficiar au fost imaginile de pe internet, cu casa de la care urma să ne inspirăm. Cristian și-a ales acest model deoarece i-a plăcut în mod special fațada casei, realizată din sticlă și ferestrele foarte înalte.

Faptul că modelul casei deja fusese ales a reprezentat un ajutor pentru noi. Astfel, am putut trece foarte rapid la proiectarea casei și la obținerea documentației pentru a putea începe construcția. Lucrurile au mers foarte rapid și am putut să ne apucăm de treaba fără să existe întârzieri.

Suprafața casei și numărul de camere

Casa are o suprafață totală de aproximativ 190 mp. Deși este de dimensiuni mari, aceasta este perfectă pentru nevoile beneficiarului. Bugetul nu a reprezentat o constrângere la realizarea construcției, Cristian dorindu-și o locuință luxoasă și spațioasă.

Singurele camere în privința cărora beneficiarul a spus exact ceea ce dorește au fost living-ul și dormitorul matrimonial. Acesta și-a dorit un living mare, spațios și un dormitor cu multă lumină naturală, cu ferestre mari. Restul design-ului casei a fost lăsat pe mâna proiectantului.

Configurația camerelor

Zona de zi

Zona de zi a casei beneficiarului se află în totalitate la parter, fiind de tip open-space (living-ul de 23 mp și dining-room-ul de 13 mp). Aceasta este foarte spațioasă, iar faptul că nu există pereți despărțitori între aceste încăperi o face să pară și mai mare.

Bucătăria și baia sunt, de asemenea, la parterul casei, fiind, însă, de dimensiuni mai mici (4 mp bucătăria și 3 mp baia. Zona de zi mai cuprinde și un vestibul de 9 mp. Tot de aici se face și accesul către terasă – direct din dining-room.

Zona de noapte

Zona de noapte se află la etajul casei și este foarte cuprinzătoare. Datorită suprafeței foarte mari, beneficiarul a putut să amenajeze trei dormitoare – două mici, de 11 mp fiecare, perfecte pentru musafiri și unul matrimonial, de 16,77 mp. Acestea sunt unite printr-un hol de 4,91 mp.

Tot din hol se face și accesul în baia de la etaj, care este comună celor trei dormitoare. Baia are o suprafață de 9,84 mp, fiind foarte spațioasă. Casa nu are balcoane, astfel că accesul către exterior nu se poate face de la etaj.

Exterior

Cristian și-a dorit o terasă cât mai mare, de unde să poată admira în aer liber natura și lacul. Echipa noastră i-a construit o terasă de 11 mp, cu acces spre curtea din spate a casei. Aceasta poate fi folosită nu doar în scop de relaxare, ci și ca loc pentru o petrecere, un grătar, sau o întâlnire cu prietenii.

Pe lângă terasa principală, casa mai are încă o terasă, însă aceasta este mai mică, de doar 5 mp și este amplasată la intrarea principală.

Fațade

Așa cum am menționat, fațada casei a fost inspirată dintr-un model deja existent, pe care Cristian l-a găsit pe internet. Ce l-a impresionat la acest model a fost faptul că avea fațada din sticlă de sus până jos, iar el și-a dorit același lucru.

Din păcate, un astfel de model din geam continuu depășea cu mult bugetul alocat. Astfel, am fost nevoiți să adaptăm fațada, realizând-o pe același model, dar cu geamuri separate pentru fiecare etaj al casei. Acestea sunt înalte cât încăperile și dau un efect de înălțime casei.

Concluzie concept

Conceptul a fost stabilit pe la începutul lunii Octombrie 2016, în același timp cu finalizarea negocierilor referitoare la contract. El corespunde dorințelor beneficiarului în ceea ce privește mărimea zonei de zi și a luminozității camerelor.

Macheta a fost definită printr-un schimb constant de mesaje între noi și beneficiar, ceea ce a întârziat destul de mult procesul. Începând cu vara lui 2016, toate planimetriile se fac prin teleconferință, la ele lucrând beneficiarul și un arhitect din partea firmei noastre.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Realizarea proiectului tehnic a mers normal, singura întârziere fiind provocată de durata lungă de definitivare a conceptului. Proiectarea în sine a durat mai puțin de două săptămâni, iar imediat ce am avut proiectul în faza DTAC, am solicitat Autorizația de Construire, care a fost eliberată în 15 zile.

Beneficiarul a contribuit mult la obținerea în termen scurt a tuturor actelor necesare, el având deja realizat un studiu geotehnic, pe care ni l-a pus la dispoziție.

Construcția la Roșu

Datorită faptului că nu a existat niciun fel de întârziere în ceea ce privește plățile, construcția la roșu a putut demara foarte rapid – pe la sfârșitul lui Noiembrie 2016. Ea s-a întins de-a lungul lunii Decembrie și a fost finalizată chiar înainte de prima zăpadă (între Crăciun și Revelion).

Fundația a fost puțin mai problematică decât cele pe care le construim de obicei. Asta deoarece terenul era în plan înclinat, cu o diferență de nivel de 65 de centimetri, iar fundația a trebuit să compenseze acest lucru.

Etapele construcției la roșu

Pregătirea și organizarea șantierului

La fel ca la toți beneficiarii, organizarea de șantier pică în sarcina noastră. Ea s-a desfășurat în timp ce așteptam autorizația de construire și a constat în asigurarea tuturor resurselor necesare pentru a putea desfășura lucrarea.

Șantierul a beneficiat de o pancartă informativă (conform legii), de un spațiu pentru depozitarea deșeurilor și de toalete ecologice, închiriate de la un furnizor local. De colectarea deșeurilor s-a ocupat firma locală de salubrizare.

Materialele au fost depozitate la șantier, nefiind nevoie să amenajăm un spațiu special (s-au folosit doar acele materiale consumate în ziua respectivă. Nici paza la șantier nu a trebuit asigurată, în zonă fiind o altă lucrare supravegheată.

Trasarea s-a făcut în prezența reprezentantului biroului de proiectare și al diriginetelui de șantier iar săpăturile s-au executat parțial mecanic, parțial manual. Cofrajele au fost confecționate din lemn, direct la șantier.

Dirigintele de șantier a rămas în sarcina beneficiarului, el fiind practic consultantul clientul pe teme de construcție.

Materiale folosite la construcția la roșu

În cazul acestei lucrări, am folosit materialele aduse de beneficiar. Majoritatea au fost achiziționate de la Hornbach ( fiind în apropiere), dar și de la depozitul nostru de la Snagov. Transportul și manipularea au fost achitate de către beneficiar – ele ar fi fost acoperite de noi doar dacă se opta pentru un contract cu totul inclus (manoperă și materiale).

Furnizor Beton

Betonul a fost furnizat de compania parteneră Nest, ei fiind unul dintre cei mai mari furnizori din zona București-Ilfov. De asemenea, ei ne-au pus la dispoziție și o pompă de beton de ultimă generație, care ne-a permis să lucrăm rapid și eficient.

Am ales acest furnizor datorită bunei reputații pe care o are pe piață, dar și datorită faptului că ne-a permis să asistăm și să testăm de fiecare dată când se încărcau malaxoarele. Astfel, ne-am putut asigura că materialul care pleacă spre lucrare este de cea mai bună calitate.

Pereții exteriori

Pereții exteriori au fost ridicați din cărămidă ceramică cu găuri verticale (GV) marca BRIKSTON, modelul BKS 25, de 25cm lățime. Aceste blocuri sunt deosebit de rezistente (rezistență la compresiune de 15N/mm2, de 5 ori mai mult decât BCA-ul) și un excelent izolator termic.

Ele vin cu un sistem special de îmbinare, care ne ajută pe noi, constructorii, să le punem cu ușurință în operă. Acest material a venit paletizat și a fost livrat și manipulat de către depozitul de la care au fost achiziționate.

Pereți interiori

Pentru pereții interiori s-a folosit cărămidă ceramică cu găuri verticale (GV) marca BRIKSTON, modelul BKS 11.5, de 11,5 cm lățime. La fel ca în cazul blocurilor folosite la pereții structurali, aceste blocuri au o rezistență sporită la compresiune (10N/mmp), dar și o capacitate excelentă de a izola fonic.

De asemenea, sistemul special de îmbinare permite și acestor blocuri să fie cu ușurință puse în operă, un perete ridicat cu astfel de blocuri fiind gata în câteva ore.

Acoperiș

În faza ”la roșu” se execută doar șarpanta acoperișului. Aceasta a fost confecționată pe șantier, din lemn de construcții de 12 x 12 cm. Forma și caracteristicile acoperișului au fost definite în proiectul tehnic, în planșele de arhitectură.

Forma a fost aleasă de către beneficiar, dar rezistența a fost calculată și impusă de către proiectant. Realizarea șarpantei este monitorizată îndeaproape de către inginerul de șantier, dar și de către dirigintele de șantier, aceasta fiind o componentă critică pentru rezistența acoperișului.

Construcția la Gri (anvelopare și instalații)

Construcția la gri începe odată cu finalizarea acoperișului. În cazul domnului Cristian, construcția la gri a început în luna Decembrie 2015, imediat ce s-a finalizat faza ”la roșu”. Atunci s-a acoperit și tencuit casa, după care lucrările s-au sistat și au continuat imediat ce a permis vremea (în Ianuarie 2016).

Noi am realizat majoritatea lucrărilor ”la gri”, de la montajul învelitoarei, la termosistem și instalarea ferestrelor. Nu ne-am ocupat de instalații deoarece beneficiarul are o firmă specializată în acest domeniu, deci a preferat să le realizeze în regie proprie.

Învelitoare acoperiș

Învelitoarea acoperișului, marca Belprofil, a fost instalată încă din Decembrie 2015, pentru a proteja casa de ninsoare. Înainte de a instala învelitoarea, a fost nevoie de baterea unui strat de scânduri care vin peste șarpantă (astereala). Peste acestea s-a fixat folia anti-condens, care a fost prinsă printr-un sistem de șipci despărțitoare.

Învelitoarea s-a fixat pe acest sistem de șipci, permițând evacuarea condensului spre streșini. Învelitoarea vine sub formă de kit, format din tablă în sine, jgheaburi, burlane coame și alte elemente ale acoperișului, toate fiind montate de noi. Sub învelitoare a fost instalat un strat de 20cm grosime de vată minerală pentru a asigura o bună izolație termică.

Izolație Pereți Exteriori

Pereții exteriori au fost tencuiți înainte de zăpadă și izolați ulterior, după topirea zăpezii, spre sfârșitul lui Ianuarie 2016. Izolația exterioară a fost realizată dintr-un sistem multi-strat format din plasă din fibră de sticlă, adeziv, polistiren și alt strat de tencuială.

Polistirenul folosit a fost o marcă proprie a magazinului Hornbach, de 10cm grosime, EPS 70. Aceasta este un material foarte bun ca raport calitate-preț. El se poate instala cu ușurință, fiind ușor de manipulat.

Ferestre

Deoarece casa are ferestre înalte, iar beneficiarul a dorit ca ele să fie foarte eficiente din punct de vedere energetic, a optat pentru geamuri de tip triplex. Din păcate, beneficiarul nu a vrut să ne urmeze sfatul și a achiziționat pe cont propriu ferestrele de la un producător local

Deși s-au folosit materiale de calitate, producătorul nu a respectat dimensiunile recomandate pentru geamurile triplex și a folosit o ramă de 60mm în loc de 74mm, fapt care pune în pericol rezistența ferestrelor în timp – mai ales pentru că sunt foarte mari.

Ușă principală

Beneficiarul a ales ușa principală, aceasta fiind doar instalată de către echipa noastră. Ea a fost fixată în perete, iar ulterior au fost realizate glafuri în jurul ei. Ușa aleasă are sisteme de ranforsare sporite, sisteme care sunt menite să descurajeze hoții și să îngreuneze o eventuală efracție. Culoarea aleasă este una închisă, în ton cu ramele ferestrelor.

Concluzie

Beneficiarul are o firmă de amenajări interioare și instalații, fapt pentru care a preluat în regie proprie restul lucrărilor: instalațiile și finisajele. În cazul acestei lucrări se poate spune că am realizat în totalitate doar partea de roșu și parțial partea de gri.