MENIU
Durată lectură: 8 minute
Fiind o casă construită pe credit, costurile au fost suportate de noi în avans, urmând a ne recupera banii de la banca beneficiarului. Deși la prima etapă ne-am mișcat repede (lucrând pe fonduri proprii), a doua etapă a fost puternic încetinită de procedurile băncii, ceea ce a dus la o întârziere semnificativă a lucrărilor.
Pentru această construcție am folosit materiale de la furnizorii locali, nefiind nevoie să aducem nimic de la depozitul nostru din București.
Betonul a fost luat de la cea mai mare rețea de stații din Banat, iar zidurile au fost ridicate folosind cărămidă ceramică cu găuri verticale. Fierul și lemnul au fost aduse de la cel mai apropiat depozit de materiale.
Construcția la cheie a început în luna aprilie din cauza întârzierilor întâmpinate în cadrul construcției la gri. Materialele pentru finisaje au fost alese de beneficiar în bugetul stabilit în contract, noi fiind răspunzători cu totate lucrările de montaj și instalare.
Despre Proiect și Beneficiar
Domnul Daniel ne-a contactat la începutul anului 2016 pentru a construi cu noi o casă în regim Parter și Etaj în Timișoara. Casa a fost finanțată parțial prin bancă, ceea ce a dus la întârzieri față de planificarea inițială.
Deși contractul a fost semnat în luna Februarie, construcția a demarat de abia în vară. Principalul motiv a fost sistemul slab de evaluare-aprobare al băncii, sistem care a întârziat aprobarea creditului.
Beneficiarul Lucrării
Domnul Daniel are aproape 40 de ani și se bucură de o familie cu un copil. A ales să construiască o casă deoarece nu a vrut să își crească fiul în mediul aglomerat de la oraș, dar și pentru că a avut un buget limitat.
Între o casă cu teren la Dumbrăvița, la 15 minute de Timișoara și un apartament la marginea orașului, a ales prima variantă, fiind cea mai inteligentă. Banii cu care ar fi putut cumpăra un apartament cu două camere, de maxim 70mp, i-a investit într-o casă de 130mp și un teren de 700mp.
Despre Teren
Zona Dumbrăvița a fost aleasă datorită proximității față de locul actual de lucru al beneficiarului, dar și pentru frumusețea ei. Curtea are 620mp și poate acomoda lejer o grădină cu foișor, sau chiar o piscină. Fiind într-o zonă rezidențială, terenul a fost racordat cu ușurință la utilități, în prezent urmând a fi instalate doar gaze.
Terenul a avut toate actele la zi, fiind cumpărat. Consultantul nostru a obținut toate documentele premergătoare etapei de proiectare destul de repede datorită perioadei lejere pentru autorități (primăvara).
Sursa de Finantare
Finanțarea a venit de la bancă – fapt care ne-a întârziat considerabil. Ea a fost de tip credit imobiliar. Din fericire, beneficiarul a putut asigura parțial fondurile necesare și am putut demara proiectarea cu mult înainte de aprobarea creditului.
Cum am început colaborarea
Domnul Daniel ne-a cunoscut de pe Internet și ne-a contactat telefonic. După câteva discuții purtate cu Alexandru, specialistul nostru pentru construcțiile din cărămidă, aceștia s-au întâlnit la Timișoara. Contractul s-a semnat relativ repede, beneficiarul fiind mulțumit de profesionalismul cu care a primit consultanță de la Alexandru.
Nu a existat niciun impediment major la semnarea contractului, ci doar procesul normal de negociere. Până și această etapă s-a încheiat rapid datorită ofertei competitive pe care am prezentat-o.
Design și compartimentare
Deși bugetul a fost limitat, beneficiarul și-a dorit o casă spațioasă, cu parter și etaj. Modelul casei a fost inspirat de unul deja existent în catalogul nostru, în stil rustic. De asemenea, beneficiarul ne-a specificat că dorește trei dormitoare și două băi.
Materiale trimise de beneficiar
Domnul Daniel a ales un model din catalogul nostru, însă acesta a trebuit modificat aproape complet, conform dorințelor beneficiarului.
Suprafața casei și numărul de camere
Suprafața casei a fost determinată conform bugetului de care a dispus beneficiarul. Sarcina noastră a fost de a integra în construcție trei dormitoare, un living mare, o bucătărie, o cameră tehnică și două băi.
De asemenea, holul casei a trebuit să fie integrat cât mai eficient cu putință, astfel încât să nu consume spațiu foarte mult.
Configurația camerelor
Zona de zi
Cei aproape 80mp utili ai parterului sunt împărțiți între o bucătărie foarte spațioasă, potrivită pentru 4 persoane, de aproximativ 12mp, un living de 25mp, cu acces direct din hol și deschidere către terasă, un grup sanitar de 6mp și o cameră tehnică de 4mp, ce poate fi folosită ca spălătorie sau cameră de depozitare.
Holul este parte din living, iar la intrarea în casă este un vestibul, ce are rolul de a izola casa de aerul rece de afară. Scara este dispusă astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu util și trece peste ușa de la grupul sanitar.
Zona de noapte
La etaj se află zona de noapte. Aceasta are aproximativ 60mp utili și este împărțită între 3 dormitoare și un grup sanitar. Dormitorul principal este de 11mp și are acces către balcon și un dressing de aproximativ 4mp.
Unul dintre celelalte două dormitoare este destinat copiilor, având 10mp. Holul este mic și are doar rolul de a permite accesul către camere. Baia de la etaj are 5.5mp și este aerisită de o fereastră plasată deasupra căzii.
Exterior
Am poziționat casa pe colțul drept al proprietății, dinspre stradă. Astfel, ea va consuma doar 100mp (cu tot cu alei și terase) din cei 700 pe care îi are terenul. Această poziționare lasă loc de o curte foarte spațioasă, ideală pentru o livadă.
Terasa principală, poziționată în spatele casei, are peste 21 mp și oferă spațiu destul pentru o masă mare și un grătar de grădină. Este locul ideal pentru a petrece zilele de vară împreună cu familia, deoarece este prevăzută cu o pergolă, are acces facil în casă și priveliște către grădină.
La intrarea în casă se află o terasă de aproape 7mp, construită sub balconul de la dormitorul principal. Ea adăpostește scările care duc la ușa principălă a casei, dar și calea de acces către car-port.
Între casă și gard există un garaj semi-deschis (car-port), în care au loc două autoturisme (unul în spatele celuilalt). Acesta are acoperiș solid, la fel ca cel al casei, iar solul este cimentat și pavat.
Fațade
Fațadele sunt proiectate pentru a combina motivele rustice, dorite de beneficiar, cu cele moderne, necesare unei astfel de case.
Stilul rustic este dat de inserțiile de lemn de la parter, ale ferestrelor și cele de deasupra etajului (în dreptul podului). Stilul modern este reprezentat de suprafețele gri-metalizat, care se îmbină perfect cu cele din lemn.
Concluzie concept
Din cauza faptului că nu am putut lucra prin teleconferință, realizarea machetei a durat destul de mult – aproape 3 săptămâni. Principalele provocări au fost stabilirea exactă a configurației camerelor, astfel încât să se potrivească cu bugetul beneficiarului, dar mai ales cu nevoile acestuia.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Odată stabilit conceptul, proiectarea a mers destul de lin, iar în mai puțin de două săptămâni am putut livra proiectul tehnic în faza DTAC. Mai jos puteți vedea imagini din cadrul proiectului tehnic.
Obținerea autorizației de construcție s-a desfășurat foarte repede, datorită perioadei în care am solicitat-o. Fiind primăvară, autoritățile sunt mult mai disponibile și răspund cererilor într-un timp mai scurt.
Construcția la Roșu
Construcția la roșu a fost realizată în totalitate de către firma noastră. Noi ne-am ocupat de toate aspectele acesteia, de la organizarea de șantier, până la aducerea materialelor de construcții și obținerea asigurării lucrării.
Pregătirea și organizarea șantierului
Procesul de organizare de șantier a constat în transportul și cazarea echipei de lucru, paza șantierului și asigurarea uneltelor și a utilajelor necesare desfășurării eficiente a șantierului.
Confortul muncitorilor a fost asigurat prin cazarea lor la o unitate din apropiere, iar la șantier au avut la dispoziție toalete ecologice închiriate.
Nu a fost nevoie să construim un depozit de materiale în incinta șantierului, deoarece am putut aduce toate materialele necesare de la furnizori locali. Am ales să lucrăm cu producători și distribuitori mari, astfel încât să eliminăm riscul de întârziere.
Deoarece în imediata vecinătate a șantierului existau case, ne-a determinat să nu angajăm o firmă de pază. Un alt motiv a fost acela că toate uneltele și utilajele folosite la șantier au fost transportate la locul de cazare al echipelor de lucru, iar materialele se foloseau aprope în totalitate zilnic.
Plata dirigintelui de șantier a rămas în sarcina beneficiarului. Noi încurajăm această practică deoarece ne ajută să fim mai transparenți. Dirigintele de șantier are rolul de a consilia clientul și de a-i confirma că lucrările sunt executate calitativ, conform proiectului.
Trasarea a fost realizată de noi, manual. Săpăturile au fost realizate cu ajutorul unui utilaj închiriat de la o firmă locală. Astfel, am putut săpa eficient șanțurile și ne-am putut apuca de armarea și turnarea fundației în aceeași zi.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Betonul a fost cumpărat de la cel mai apropiat furnizor de încredere. În cazul acesta, a fost vorba de firma General Beton, care are 4 stații de beton numai în Timișoara. Materialul a fost adus cu malaxoare și a fost turnat cu o pompă de ultimă generație, ceea ce ne-a garantat o uniformitate și o consistență potrivită.
Pereții exteriori
La pereții exteriori și cei portanți s-a folosit cărămidă Porotherm, de 250 mm grosime, din gama Robust. Grosimea finală a pereților exteriori va fi de peste 40cm, cu tot cu izolație și finisaje. Grosimea pereților interiori portanți va fi de aproximativ 30cm, cu tot cu finisaje..
Pereți interiori
La pereții interiori (de compartimentare) s-a folosit cărămidă ceramică Porotherm, de 115mm, din gama N+F. Această cărămidă ofertă o izolație fonică foarte bună. Grosimea pereților, cu tot cu finisaje, va fi puțin peste 15 cm.
Acoperiș
Șarpanta a fost construită din lemn de construcții de dimensiuni diferite. Construcția șarpantei a avut loc după finalizarea construcției structurii de rezistență și a pereților.
La aceasta s-a folosit lemn de construcții achiziționat de la un depozit local și confecționat la șantier. Ea conține grinzi de 12×12 cm și de 10×12 cm.
Construcția la Gri
Construcția la gri a început în luna decembrie, fiind mult întârziată de bancă. Vremea fiind foarte permisivă, aceasta a decurs normal și până la prima zăpadă reușisem să parcurgem aproape în totalitate faza la gri. În lunile ianuarie și februarie am luat decizia de a pune casa în conservare.
Am continuat lucrările în luna martie, când am realizat instalațiile și restul lucrărilor la gri. Puteam finaliza mai rapid această etapă dacă nu eram întârziați de furnizorii de învelitoare și tâmplărie (ferestre și uși).
Învelitoare acoperiș
Pentru acoperiș am folosit învelitoare marca Wetterbest, de cea mai bună calitate. Ea a fost montată de către un partener specializat. Înainte de învelitoare s-au montat două straturi de suport: o folie anti-condens și șipci care despart folia de învelitoare.
Învelitoarea a venit sub formă de kit care a conținut tabla, șipci, scocuri și burlane, parazăpezi, coame și tot ceea ce era necesar pentru a completa acoperișul. Montajul a decurs fără probleme și s-a finalizat în aproximativ o săptămână.
Izolație Pereți Exteriori
Pereții exteriori au fost izolați folosindu-se termosistem format din polistiren expandat marca Baumit, de 10 cm grosime, EPS 70. Montajul acestuia a decurs normal și a fost finalizat în mai puțin de o săptămână.
Ferestre
Pentru ferestre s-a ales tâmplărie PVC, 60mm grosime, marca Baufen, un producător din Bulgaria vestit pentru profilele deosebit de eficiente din punct de vedere energetic. Acestea au patru camere și vin cu feronerie de înaltă calitate, marca GU. Culoarea tâmplăriei, în nuanța nuc, a fost aleasă de către beneficiar.
Sticla folosită este de tip planitherm 4 seasons în două straturi.
Ușă principală
Ușa principală a fost aleasă de către beneficiar și este din PVC, culoarea nucului. Montajul a fost asigurat de noi.
Instalații
Ne-am ocupat de proiectarea și realizarea tuturor instalațiilor casei (electrică, sanitară și termică). Realizarea lor a mers fără probleme și nu a fost nimic special de realizat, toate instalațiile fiind convenționale.
Instalația Eclectrică
Instalația electrică este compusă dintr-un tablou de 16 disjunctoare automate marca Schneider Electric, produse în Franța. S-au ales siguranțe de amperaj diferit, potrivite conform proiectului de instalații. Traseele includ cabluri coaxiale și cabluri UTP (de rețea).
Instalația termică și sanitară
S-a optat pentru o soluție clasică în cazul încălzirii, folosindu-se trasee de PPR, fără distribuitoare. Radiatoarele, unele de aluminiu și altele de pțel, au fost supradimensionate intenționat pentru a reduce consumul de gaze, ele fiind mai ușor de menținut calde odată încălzite. Am instalat o centrală termică de perete, marca Ariston, de 24kW, în condensație.
Construcția la Cheie
Am realizat toate lucrările la cheie, mai puțin garajul și gardul, pe care beneficiarul a ales să le realizeze în regie proprie.
Finisaje interioare
La interior s-a folosit vopsea ultralavabilă marca Danke, albă, alesă de beneficiar. S-au turnat șape manual și s-a folosit șapă autonivelantă. Fiind o lucrare simplă, nu au fost adăugate detalii speciale.
Finisaje exterioare
La exterior am folosit vopsea siliconică Kober, cu o granulație de 1,5. Culoarea acesteia, cappuccino (crem), a fost aleasă de beneficiar. Soclul casei a fost decorat cu tencuială mozaicată iar ferestrelor le-au fost montate pervazuri de aluminiu.