Durată lectură: 6 minute
Domnul Lipan are puțin peste 40 de ani și este inginer IT. Este căsătorit și are copii. Deoarece s-a săturat de viața aglomerată de la oraș a ales să schimbe ceva prin a-și construi o casă. Ne-am cunoscut pe Internet și ne-a ales datorită faptului că ”aveam răspuns la orice întrebare, soluție la orice problemă”.
Colaborarea noastră a început în mod oficial în luna octombrie, când s-a semnat contractul de colaborare. Ne-am ocupat de tot, inclusiv consultanța (obținerea tuturor documentelor premergătoare construcției).
Beneficiarul a vrut o casă simplă și eficientă, el a fost din start orientat către util, nu către estetic. A pus accentul pe faptul că trebuie să fie destul de încăpătoare pentru familia dumnealui dar și foarte ușor de întreținut.
Firma noastră s-a ocupat în totalitate de organizarea șantierului, amenajând un loc special pentru deșeuri și cazând muncitorii într-o rulotă spațioasă. Nu a fost nevoie să închiriem toalete deoarece beneficiarul deja avea una la șantier – acolo era o casă veche.
Pentru construcția la roșu s-au folosit materialele standard, cărămida, fierul și betonul fiind aduse în regim ”on-time” – atunci când a fost nevoie de ele. Majoritatea materialelor au venit de la depozitul nostru din Snagov – aflat la câțiva km distanță de șantier.
Șarpanta acoperișului a fost mai specială datorită solicitării beneficiarului de a construi o lucarnă – pentru ca ulterior să folosească podul pentru a-și amenaja o cameră. Construcția acoperișului a decurs normal, fără întârzieri.
Despre proiect și beneficiar
Cu domnul Lipan am avut o colaborare atipică: ne-a contactat în cursul primăverii pentru consultanță apoi a rămas o bună perioadă în întuneric, nu ne-a mai dat niciun semn. Pe la sfârșitul verii ne-a contactat din nou, de data aceasta alegând să construim cu noi. Se pare că a încercat să lucreze cu alt constructor dar după ce a fost dezamăgit a ales să meargă mai departe cu noi.
Beneficiarul lucrării
Despre teren
Terenul se află în comuna Pantelimon, la mai puțin de o jumătate de oră distanță de locul de muncă al domnului Lipan. Cel mai bun lucru la acest teren, pentru beneficiar, este poziția sa – într-un cadru natural de vis.
Terenul a fost cumpărat și aparent a venit cu toate actele în regulă. La o examinare mai atentă am constatat că nu are coordonatele în format Stereo70, un detaliu foarte important pentru elaborarea proiectului. A fost nevoie să facem o conversie a acestor coordonate înainte de a merge mai departe cu proiectul.
Un alt dezavantaj al terenului este acela că nu a avut utilități disponibile și a fost nevoie să ne ocupăm noi cu racordarea la curent, gaze și apă curentă.
Sursa de finanțare
Finanțarea a venit exclusiv prin credit bancar, detaliu care a întârziat fiecare etapă, fiind nevoie de avizul băncii la fiecare pas. Din păcate domnul Lipan avea alte așteptări și a fost dezamăgit de procedurile deosebit de complicate pe care le implică o construcție prin credit bancar.
Cum am început colaborarea
Design și compartimentare
Materiale trimise de beneficiar
Ne-a ajutat enorm faptul că beneficiarul a venit cu modelul pe care îl dorește, fapt ce ne-a ușurat mult munca – în special pe partea de design-proiectare.
Suprafața casei și numărul de camere
Casa a fost dimensionată astfel încât să fie ușor de încălzit dar în același timp să fie și plăcut de locuit în ea, cu spații mari și multe ferestre care să pună în evidență cadrul natural care o înconjoară.
Configurația camerelor
Camere sunt configurate tradițional, cu zona de zi la parter și zona de noapte la etaj. S-a optat pentru forme puțin ieșite la comun (trapezoidale) atât la etaj, cât și la parter.
Zona de zi
Zona de zi are ca punct central un spațiu mare, deschis, în care găsim living-ul (locul pentru canapele) și dining-ul (locul pentru luat masa). Spațiul acesta are nu mai puțin de 42mp și este luminat de 6 ferestre și o ușă de sticlă – care dă spre terasă.
Bucătăria, de 12mp, se află lângă dining, este închisă cu uși glisante, iluminatul și aerisirea realizându-se prin două ferestre mari. Aceasta are anexată o cămară care poate fi folosită și ca spațiu de depozitare.
În completarea zonei de zi avem găsim un grup sanitar pentru oaspeți, de 3mp dar destul de spațios cât să acomodeze inclusiv un duș – acesta va avea o ușă glisantă în perete. Aerisirea va fi asigurată de o fereastră mică.
Zona de noapte
Etajul este dedicat zonei de noapte. Aici găsim un mix de forme trapezoidale (cele trei balcoane), făcând planul casei să pară un diamant. Zona de noapte este formată din 3 dormitoare, dintre care unul matrimonial de 15mp și două scundare, de câte 12mp fiecare. Toate dormitoarele au balcon și o ușă franțuzească (de sticlă) care oferă accesul spre acesta dar și iluminează camera.
În zona de noapte există două băi, dintre care una matrimonială, cu acces direct din dormitorul principal. Tot din acesta mai avem acces și către un dressing foarte spațios, de 11mp. Băile sunt aerisite cu câte o fereastră normală și ambele sunt destul de mari pentru a acomoda câte o cadă pe lângă obiecte le sanitare comune.
Exterior
La exteriorul casei găsim o terasă acoperită, de 14mp, cu acces direct din living. De asemenea, pe lungimea casei avem și o pergolă lungă, ideală pentru vița de vie.
Fațade
Fațadele au un design rustic, cu inserții de piatră la colțurile casei. În rest, ele sunt destul de simple, ele fiind mai ușor de întreținut.
Concluzie concept
Conceptul a durat foarte puțin datorită bunei informări a beneficiarului – ne-a spus exact cum vrea casa și am ajuns foarte rapid la un acord. Toate acestea au redus elaborarea conceptului la mai puțin de două săptămâni.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Proiectarea a durat alte două săptămâni iar eliberarea autorizației este încă în curs de aprobare la data redactării acestui text.
Construcția la Roșu
Pregătirea și organizarea șantierului
Dirigintele de șantier a fost angajat de beneficiar dar majoritatea sarcinilor lui au fost preluat de către beneficiar, care a stat alături de echipele noastre verificând la fiecare pas. Singurul reproș pe care ni l-a adus a fost acela că echipele nu au putut sta tot timpul la șantier. Este un reproș pe bună-dreptate deoarece am folosit timpii morți (de ex. Cât se întărea betonul) pentru a avansa lucrările la un șantier din apropiere.
Trasarea s-a realizat cu echipament specializat iar săpăturile s-au realizat cu utilajele noastre. Am folosit cofraje din lemn de construcții în mare parte reciclabil și popi metalici.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Betonul a fost furnizat de partenerul nostru Ivonco și a venit cu certificat de conformitate. El a fost turnat folosind o pompă fixă – accesul fiind prea limitat pentru a putea folosi o pompă cu braț (elefant).
Pereții exteriori
Pereții exteriori au fost ridicați din cărămidă ceramică Soceram Durotherm de 25cm grosime, cu lăcașuri de mortar și sistem de îmbinare NF. Aceasta are o durabilitate crescută și este foarte ușor de pus în operă, facilitând construcția zidurilor și elimindând la maxim erorile.
Pereți interiori
Pereții despărțitori au fost realizați din cărămidă ceramică Soceram N+F, de 11.5cm grosime. Imbinarea N+F le fac sa fie extrem de usor de pus in opera, astfel echipele noastre petrec si mai putin timp.
Acoperiș
Construcția la Gri
Construcția la gri a fost condiționată tot de dispinibilitatea echipelor noastre care au migrat de la un alt șantier. Am realizat toate lucrările, așa cum vom descrie în cele de mai jos:
Învelitoare acoperiș
Am folosit învelitoare marca Wetterbest, de 0.5mm grosime, de culoare maro. Aceasta a venit la kit complet, el incluzând coamele, streașinele, burlanele și toate celelalte accesorii. Învelitoarea a fost montată de către echipa noastră specializată în acoperișuri. Înainte de învelitoare, s-a bătut astereală din scândură groasă și s-a instalat folia anti-condens împreună cu distanțatoarele.
Izolație Pereți Exteriori
Pereții exteriori au fost izolați cu polistiren expandat, EPS 70, marca Bauderman. Acesta a fost atașat de cărămidă folosind adeziv profesional și apoi a fost întărit cu plasă din fibră de sticlă de 150g/mp și tencuială.
Ferestre
S-au instalat ferestre din PVC, marca AluPlast Ideal 4000, cu 5 camere și 70mm grosime constructivă. Culoarea aleasă de beneficiar este maro-nuc, în ton cu învelitoarea. Sticla folosită este un compus din 2 straturi: 4mm Float (interior) + 16mm aer + 4mm Planitherm (exterior), rezultând o grosime totală de 24mm. Feroneria este marca GU, cea mai durabilă opțiune.
Ușă principală
Beneficiarul a ales o ușă de intrare mare, din metal, cu 4 puncte de închidere și izolată cu vată minerală. Culoarea este închisă – wenge iar la exterior aceasta este tratată cu un strat anti UV.
Instalații
Ne-am ocupat de toate instalațiile. Mai jos descriem procedurile realizate și materialele folosite:
Instalația Electrică
Instalația electrică este compusă din un panou cu siguranțe automate (disjunctoare) marca Schneider Electric (Franța) și trasee electrice. Siguranțele sunt grupate pe etaje și există trasee speciale pentru prize, lumini, băi, bucătărie și consumatori mari (boiler, mașină de spălat etc.).
Instalația electrică începe cu un panou de siguranțe Schneider Electric cu câte 2 perechi de siguranțe (4 unități de 1P) pentru fiecare cameră grupate în 16A pentru prize și 10A pentru iluminat. Adițional, s-au instalat și disjunctoare diferențiale pentru baie și bucătărie, model iDPNa Vigi – acestea previn electrocutarea.
Circuitele sunt realizat din conductori de 2.5mm grosime pentru prize și 1.5mm pentru iluminat. Pe lângă conductori am inserat și cablul UTP (pentru Internet).
Instalația termică și sanitară
Instalația termică este de tip clasic, pe radiatoare de oțel. Agentul termic este transportat din distribuitoarele de alamă prin conducte PE-XAL. Acest tip de conductă fiind foarte rezistentă în timp și ideală pentru instalațiile încastrate – nu există nicio îmbinare de la distribuitor și până la radiator, la colțuri conducta îndoindu-se.
Instalația sanitară este compusă din conducte PPR pentru alimentare și conducte PVC pentru evacuare.
Construcția la Cheie
Construcția la cheie a decurs normal și s-a derulat în mare parte în paralel cu construcția la gri.
Finisaje interioare
Ușile interioare au fost alese de beneficiar din Dedeman și sunt realizate din MDF – uși celulare, de culoarea wenge, cu geam.
La interior am folosit vopsea lavabilă siliconată marca Kober, albă. Șapele au fost turnate mecanizat iar pe toată suprafața casei, mai puțin dormitoarele (camere de depozitare, unde am montat parchet laminat) am montat gresie glazurată.
Instalație termică
Am finalizat instalația termică montând și punând în funcțiune o centrală termică pe gaze naturale, prin condensație, marca Ariston, dimensionată conform proiectului.