Durată lectură: 4 minute
Acest proiect este unul fără surprize, în care beneficiarul a venit cu proiectul deja făcut și ne-a solicitat doar partea de construcție. Este o construcție simplă, eficientă, fără elemente complicate.
Domnul Valentin are o familie cu doi copii și este inginer topomestrist, o profesie pe care o împărtășește cu soția dumnealui. La cei 35 de ani, a început să prefere liniștea unei curți în defavoarea poluării și agitației orașului.
Terenul se află în comuna Brănești, în satul Islaz, într-o zonă liniștită din centrul localității. Beneficiarul a ales localitatea Brănești datorită proximității de cealaltă casă a sa. Fiind cumpărat, terenul a venit cu toate actele în regulă.
Beneficiarul ne-a găsit pe Internet și a dorit să ne cunoaștem, așa am avut prima întâlnire. După alte câteva întâlniri în care am analizat proiectul și am negociat oferta, am semnat contractul.
Pe domnul Valentin l-a impresionat plăcut atât faptul că suntem experți în domeniu, el recunoscând această calitate deoarce dumnealui lucrează în construcții (este topometrist). Factorul care l-a determinat să lucreze cu noi a fost referințele pe care le-am putut aduce: am fost să vizităm șantierele pe care le aveam în lucru și să facem cunoștință cu beneficiarii acestora.
Muncitorii au fost cazați la șantier, în rulota noastră. Tot ei au asigurat și paza depozitului de materiale pe care l-am improvizat la locație. Am închiriat toalete ecologice de la o firmă din București iar deșeurile șantierului au fost colectate la finalizarea fiecărei etape.
Majoritatea materialelor au fost aduse de la depozitul nostru din Snagov și au fost livrate în ziua când urma să le folosim.
Șarpanta acoperișului a fost realizată din lemn de construcții, dimensionat conform proiectului.
Despre proiect și beneficiar
Clientul ne-a ales datorită referințelor și a competenței de care a dat dovadă echipa de consultanță și ofertare. Fiind în domeniu, beneficiarul a știut exact ce să întrebe și ne-a măsurat profesionalismul în funcție de răspunsurile pe care le-am dat.
Beneficiarul lucrării
Despre teren
Marele dezavantaj al terenului este că nu avea utilități trase, a fost nevoie să facem racordarea la curent, să forăm un puț pentru apă și să construim o fosă septică în loc de canalizare.
Sursa de finanțare
Fondurile pentru acest proiect au fost asigurate din surse proprii, fapt ce a accelerat foarte mult finalizarea lucrărilor.
Cum am început colaborarea
Design și compartimentare
Beneficiarul a venit cu proiectul gata făcut și cu autorizația de construire deja scoasă, fapt pentru care firma noastră nu a contribuit deloc la acest pas.
Construcția la Roșu
Construcția la roșu a început imediat ce s-a semnat contractul, ea nefiind condiționată de nimic. Firma noastră s-a ocupat de toate operațiunile, inclusiv de organizarea de șantier.
Pregătirea și organizarea șantierului
Dirigintele de șantier a fost angajat de beneficiar dar nu a avut un rol foarte pronunțat în verificarea lucrării deoarece însuși beneficiarul avea pregătirea necesară pentru a ne verifica lucrarea. Dirigintele de șantier doar a realizat procedurile legale.
Măsurătorile și trasarea au fost realizate chiar de firma beneficiarului iar săpăturile au fost realizate mecanizat. Cofrajele au fost confecționate din lemn de construcții dar s-au folosit și panouri Tego iar planșeele au fost susținute cu popi metalici.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Betonul a fost furnizat de compania Nest și a fost turnat cu pompă stil elefant – cu braț extensibil. Lucrarea executându-se într-o perioadă caldă, nu a fost nevoie de nicun fel de aditiv special.
Pereții exteriori
Pereții de rezistență s-au realizat din cărămidă Porotherm de 25cm grosime, cu lăcaș de mortar și sistem de îmbinare nut + feder (N+F) – acest sistem elimină în totalitate eroarea umană și permite realizarea peretelui într-un timp foarte scurt.
Pereți interiori
Pentru pereții interiori s-a folosit tot cărămidă ceramică Porotherm, de 11,5cm, cu sistem N+F. Aceasta oferă o foarte bună izolație fonică și termică.
Acoperiș
Construcția la Gri
Construcția la gri a început imediat ce a fost posibil, o parte din operațiuni petrecându-se în paralel cu construcția la roșu. Ne-am ocupat doar parțial de această etapă deoarece beneficiarul a făcut în regie proprie instalațiile – cu o rudă.
Învelitoare acoperiș
Acoperișul a fost finalizat instalând mai întâi astereala direct peste șarpantă – aceasta este un strat gros, de scândură. Peste astereală am prins folia anti-condens și peste aceasta a venit un caroiaj din lemn ce are ca scop distanțarea învelitoarei de folie.
În final, s-a instalat și învelitoarea, marca Ruukki, de culoare închisă, cu o grosime de 0.5mm. Aceasta a venit sub formă de kit complet, incluzând streașinile, jgheaburile și burlanele, precum și toate celelalte accesorii.
Izolație Pereți Exteriori
Pereții exteriori au fost izolați cu polistiren expandat de 10cm grosime, EPS 70. Peste acesta, pentru a-l întări, s-a montat o plasă din fibră de sticlă de 150g/mp după care s-a consolidat cu tencuială.
Ferestre
Beneficiarul a ales ferestre Gealan S5000, profile PVC cu 5 camere și grosime constructivă de 62mm, culoare nuc, în ton cu învelitoarea. Geamul, dublu, are 24mm grosime și este compus din 3 straturi: 4mm sticlă float (interior) + 16mm gol de aer + 4mm sticlă planitherm (exterior).
Ușă principală
Ușa principală, din metal, culoare nuc, a fost aleasă de beneficiar în bugetul prestabilit și montată de echipa CBF. Aceasta este izolată cu vată minerală și este tratată la exterior cu vopsea rezistentă UV.
Instalații
Toate instalațiile au fost realizate în regie proprie de către beneficiar.
Construcția la Cheie
Construcția la roșu a demarat cu întârziere deoarece am fost nevoiți să așteptăm realizarea instalațiilor – care a rămas în sarcina beneficiarului. După acest mic impediment, toate lucrările s-au desfășurat normal iar casa a fost gata la cheie înainte de iarnă.
Finisaje interioare
Am decorat pereții interiori cu vopsea lavabilă marca Spor, de culoare albă, aceasta fiind aleasă de către beneficiar. Podelele au fost nivelate cu șapă turnată mecanizat iar peste aceasta s-au montat gresie porțelanată și parchet laminat cu plintă de metal, respectiv de lemn.
Ușile de interior au fost alese de beneficiar în conformitate cu bugetul stabilit în contract. Ele sunt de culoare închisă, din lemn de calitate, cu geam.
Finisaje exterioare
La exterior s-a folosit tencuială decorativă Kober, profesională, rezistentă la intemperii și radiații UV. Nu am făcut și alte decorațiuni deoarece nu erau prevăzute în proiect.